Obligationer: Spansk rente dykkede under amerikansk

Det danske obligationsmarked rettede tirsdag ind efter små rentestigninger i udlandet første pinsedag.

Renten på det toneangivende 10-årige danske papir med udløb i 2023 endte fire basispoint højere end fredag i 1,43 pct.

De mest bemærkelsesværdige bevægelser skulle imidlertid findes uden for landets grænser, hvor den 10-årige spanske rente krydsede under den tilsvarende amerikanske.

Ser man tilbage til sommeren 2012, da eurokrisen toppede, var den 10-årige spanske rente seks procentpoint - 600 basispoint - højere end den amerikanske statsrente, der var rekord lav.

Men det billede er altså vendt totalt, konstaterer Sydbanks cheføkonom Jacob Graven.

- Investorerne tør derfor nu igen købe statsobligationer fra de sydeuropæiske lande, og behovet for at søge sikker havn i amerikanske statsobligationer er derfor aftaget, vurderer Jacob Graven.

At den spanske rente nu er kommet nede i 2,59 pct., mens den amerikanske ligger en anelse højere i 2,64 pct., er ikke ensbetydende med, at investorerne nu oplever, at risikoen for en statsbankerot i USA er større end en statsbankerot i Spanien, understreger Jacob Graven.

Flere økonomer peger dog over for Wall Street Journal på, at de to renter ikke er direkte sammenlignelige på grund af valutaforskelle. Avisen citerer beregninger fra Crédit Agricole, der viser, at den spanske rente målt i dollar ville være over 4 pct. og dermed højere end den amerikanske.

Fra den makroøkonomiske front fik obligationsmarkedet tirsdag ikke nævneværdige input. Danmarks Statistik offentliggjorde tal for forbrugerpriserne, der lidt overraskende viste et fald i maj med 0,1 pct. i forhold til måneden før. Der var ventet uændrede priser ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

På årsbasis var der tale om en vækst på 0,5 pct. Dermed er stigningstakten aftaget, da den måneden forinden var 0,7 pct.

Det amerikanske finansministerium holder i løbet af ugen auktion over statspapirer for 62 mia. dollar.

BRANCHENYT
Læs også