Verdensbanken hugger toppen af vækstskøn

Uro i Ukraine og kulde i USA har bremset økonomien. Anden del af året bliver dog bedre, spår Verdensbanken.

Krisen i Ukraine kan aflæses direkte i verdensøkonomiens tilstand, og når facit skal gøres op i slutningen af året, vil konflikten have skåret i væksten på globalt plan.

Samtidig har en usædvanlig hård vinter hæmmet den amerikanske økonomi, vurderer Verdensbanken i en økonomisk prognose.

Her skærer den fattigdomsbekæmpende institution sit globale vækstskøn for i år til 2,8 procent fra 3,2 procent i en prognose fra januar.

Fart på efter sommerferien

Mens første halvdel af året har været svagere end forventet, tyder det omvendt på, at væksten i anden del af 2014 vil tage til i tempo.

- Ja, vi har lavet en stor nedjustering for 2014. Men det er primært et udtryk for noget, der allerede er sket, siger Andrew Burns, som er hovedforfatter til rapporten.

Bedre år for år

Derfor fastholder organisationen også sine skøn for økonomien de kommende år. I 2015 og 2016 regner Verdensbanken henholdsvis med en fremgang i økonomien på 3,4 og 3,5 procent.

Forudsigelserne bygger på en antagelse om, at urolighederne i Ukraine vil vare ved i år, men ikke forværres. Skulle krisen eskalere, kan det bremse væksten yderligere.

- Markederne og investorerne kan ikke lide usikkerhed, konstaterer Andrew Burns.

Rusland og Ukraine forsøger i øjeblikket at løse en strid om gaspriser, som er en central del af konflikten. Da det Moskva-venlige styre i Kijev blev væltet i februar, reagerede Rusland ved næsten af fordoble priserne på gasleverancerne til Ukraine.

Samtidig har Ukraines nyvalgte præsident, Petro Porosjenko, sagt, at han inden slutningen af ugen vil sætte en endelig stopper for blodsudgydelserne i den østlige del af landet, hvor prorussiske separatister og militæret kæmper.

BRANCHENYT
Læs også