Pæne boligpriser styrer forbi provinsen

Det er kun kommunernes største byer, der driver udviklingen, siger Nordea.

Priserne steg med 7,1 pct. Silkeborg Kommune, og ifølge Nordea er Silkeborg by skyld i udviklingen. Foto: Michael Mottlau

Pæne husprisstigninger i mange af landets kommuner er ikke et udtryk for, at der er kommet gang i boligmarkedet i provinsen.

I maj oplevede 59 af landets 98 kommuner stigende huspriser i forhold til samme måned året før. Det er ikke sket, siden statistikoversigten begyndte i 2011. For to år siden var der kun prisstigninger i 10 af landets kommuner, mens det sidste år steg til 48.

Det lader dermed til, at de stigende huspriser ikke længere kun er forbeholdt kommunerne med større byer. Men ifølge Nordea skyldes det ikke, at provinsen rører på sig.

"Det er de bynære postnumre, der trækker udviklingen. Uden for byskiltene har vi stadig et boligmarked, der er lidt mat i sundhedstilstanden, og hvor priserne fortsat falder mange steder," siger Nordeas boligøkonom, Lise Nytoft Bergmann, til epn.dk.

boligpriser

Tjek om boligprisen er steget i din kommune:

Boligsidens Markedsindeks

Beskeden stigning

Hun nævner Silkeborg Kommune som eksempel. Her er priserne steget med 7,1 pct.

"Det er ikke oplandet, der trækker prisstigningerne, det er Silkeborg," siger Lise Nytoft Bergmann.

Og der er er flere forhold, der indikerer, at tallene ikke er et udtryk for et regulært opsving. For det første er der statistisk usikkerhed, for det andet er stigningen på landsplan kun på små 2,3 pct.

Og vejen er lang, før områderne uden for de større byer kommer med.

"Vores prognoser går til 2015, og inden for den periode formoder vi ikke, at vi kommer til at se prisstigninger alle steder i landet. Der er stadigvæk rigtig mange boliger til salg uden for de større byer. Når der er mange sælgere og få købere, vil det i sig selv holde priserne nede," siger Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også