Syrisk bank får medvind af EU-Domstolen

EU's begrundelse for at indføre sanktioner mod syrisk bank var forkerte, afgør EU-Domstolen onsdag.

En syrisk bank har onsdag fået medhold fra EU-Domstolen i, at EU's begrundelse for at indføre sanktioner mod den ikke holder.

I 2012 besluttede EU, at Syria International Islamic Bank (SIIB) skulle sættes på listen over syriske banker, som rammes af EU-sanktioner.

Begrundelsen var, at banken havde handlet på vegne af to andre syriske banker, som allerede var omfattet af sanktionerne.

- SIIB har handlet på vegne af Commersial Bank of Syria, som har gjort, at banken kunne omgå sanktioner indført af EU. Fra 2011 til 2012 har SIIB i smug faciliteret finansieringer for næsten 150 millioner dollar (cirka 900 millioner kroner, red.) på vegne af Commercial Bank of Syria, skrev EU som begrundelse for at indføre sanktioner mod SIIB i 2012.

Også en anden bank, Syrian Lebanese Commercial Bank, havde fået hjælp af SIIB til at omgå sanktionerne, lød begrundelsen.

Den begrundelse holder imidlertid ikke, mener EU-Domstolen.

I sin dom skriver domstolen, at EU ikke har bevist, at de overførsler, som SIIB havde lavet for kunder hos de to andre sanktionerede banker, indebærer en stor risiko for, at de penge kommer fra det syriske regime.

Fortsat på sort liste

Ud over det noterer domstolen sig, at EU ikke har fremlagt nogen beviser for, at SIIB's kunder har været indblandet i den voldelige undertrykkelse af den syriske civilbefolkning. EU har heller ikke forsøgt at føre bevis for, at der er tale om kunder, som i forvejen er ramt af målrettede sanktioner fra EU.

- Derfor er det faktum, at banken har lavet sanktioner for personer, som allerede har bankkonti hos SBS og SLCB (de to andre syriske banker), ikke nok til at blive inkluderet (på sanktionslisten, red.) skriver domstolen.

Banken bliver trods medvind fra domstolen ikke taget af sanktionslisten, da dommen henviser til første gang, banken blev inkluderet af EU-sanktioner i juli 2012.

Fire måneder senere opdaterede EU imidlertid sine sanktioner, hvor SIID igen kom på. Så fordi dommen ikke har taget højde for opdateringen, går banken ikke fri af sanktioner.

Dommen kan bruges af banken til igen at råbe op med henvisning til, at begrundelsen for at blive sanktioneret første gang er blevet underkendt af EU-Domstolen.

BRANCHENYT
Læs også