Høje brugtpriser flytter nybilsalget

Der vil stadig være mangel på de større familiebiler i de kommende år.

Peugeot 308 er en af de lidt større biler, der nu vinder frem på salgslisterne - bl.a. i kraft af privatleasing. Foto: Flemming Haslund

Høje brugtpriser på de større familiebiler er en medvirkende årsag til, at nybilsalget i Danmark i de seneste par måneder har flyttet sig lidt mere mod de større biler.

Det har omvendt betydet, at de ellers så populære mikro- og minibiler har fyldt tilsvarende mindre i salgsstatistikkerne.

I  bilbranchen har det skabt glæde og optimisme, at familierne i Danmark igen er begyndt at købe de større biler.

Prisforskel er blevet mindre

Men ifølge analytiker Jan Lang fra bilhandelspladsen Bilbasen.dk skyldes det i høj grad, at prisforskellen mellem en ny bil og en brugt bil i samme størrelse er svundet ind.

"De seneste år har vi set et markant underudbud af de større brugte biler. Det har fået priserne til at stige, og det betyder igen, at flere familier nu foretrækker at købe en ny bil i stedet for en brugt bil i den størrelse. De synes måske, at de brugte biler er blevet for dyre," siger Jan Lang.

Leasing i fremgang

Samtidig peger han på, at øget interesse for privatleasing har været med til skubbe salget lidt mere i retning af de større biler.

"Mange af de Volkswagen Golf og Peugeot 308, der leveres til private, er leasede biler," siger Jan Lang.

Regn ikke med prisfald

Men trods et øget nybilsalg af de større biler, skal bilkøberne ikke forvente, at de i løbet af forholdsvis kort tid igen kan finde de større brugte biler til lavere priser.

"Det tager 3-4 år, før det for alvor slå igennem. Samtidig må man regne med, at en del af de erhvervsleasede biler vil blive eksporteret, når de typisk efter 3 år leveres tilbage til leasingselskaberne.

Det vil dog måske ske i lidt mindre omfang end tidligere. Prisstigningerne på de større brugte biler har nemlig været større i Danmark end andre steder i Europa. Det kan få leasingselskaberne til at sælge bilerne i Danmark," vurderer Jan Lang.

BRANCHENYT
Læs også