Hver femte kinesiske bybolig står tom

Den kinesiske regering risikerer at smide penge ud af tomme vinduer.

Foto: AP

De mange bekymringer om en hård opbremsning i Kina får jævnligt ny føde fra meldinger om situationen på det kinesiske boligmarked, hvor prisstigninger er stagneret over de seneste seks måneder.

Den kinesiske avis Shanghai Daily bærer brænde til bålet og skriver, at 22,4 pct. af de kinesiske boliger i byerne, ifølge en opgørelse fra China Household Finance Survey, har stået tomme i en periode i 2013.

Flere med egen bolig

Det fremgår også at kineserne i langt større grad ejer deres egne boliger end vestlige lande. 87 pct. af kineserne i byerne eje egen bolig mod 33,7 pct. i Tyskland, 21,8 pct. i USA og 20,3 pct. i Storbritannien. Kinesernes lyst til ejendomsbesiddelser kan også ses ved at mere end 21 pct. af bybeboerne ejer flere boliger.

Penge ud af tomme vinduer

Den kinesiske regering har over de sidste par år fokuseret på at bygge boliger til lav- og mellemindkomst familier, men rapporten ser ikke en positiv effekt herfra. I dette boligsegment var der 23,3 pct. tomme boliger, og rapporten vurderer, at det indikerer et spild af regeringens midler på dette segment.

Frygt for boble

Den schweiziske storbank UBS har i en rapport fra begyndelsen af juni vurderet, at det kinesiske boligmarked potentielt har risiko for at være en boble, som kan sprænge. Det kan ifølge UBS trække den kinesiske BNP-vækst ned til blot 5 pct. I øjeblikket venter den kinesiske regering, at BNP-væksten i 2014 kan ligge på 7,5 pct.

En opbremsning i den kinesiske vækst kan forplante sig til de globale industri- og rederiselskaber, idet de er meget afhængig af Kinas fortsatte vækst. UBS vurderer derfor, at vestlige noterede industriselskaber kan blive ramt, hvis den kinesiske boligboble sprænger.

Kina er verdens største forbruger af jernmalm, hvor landet i 2013 brugte over 70 pct. af den jernmalm, som blev transporteret via søvejen på globalt plan.

Læs også
Top job