Der bliver længere mellem fyringsrunderne

Antallet af store fyringsrunder er på det laveste niveau i seks år.

Antallet af fyringsvarsler er faldende. Foto: Sisse Dupont

Selv om 80 Vestas-medarbejdere netop er blevet afskediget i forbindelse med selskabets flytning af hovedkvarter-funktioner fra Aarhus til København, er den generelle tendens på arbejdsmarkedet den modsatte.

Det bliver nu længere mellem de store fyringsrunder i de danske virksomheder. Det viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. Antallet af fyringsvarsler var i maj på 515 personer - mod 632 i april.

Det er godt nyt for både de ansatte og for danske økonomi i almindelig, vurderer både Nykredit og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Antallet af fyringsvarsler har været faldende siden november 2012, da fyringsvarslerne toppede med cirka 2.150 personer.

De 515 fyringsvarsler i maj er det laveste tal for maj siden 2008.

Et sundhedstegn

"Det er et udtryk for, at arbejdsmarkedet er i bedring. Ledigheden falder, og beskæftigelsen er samtidig steget ganske fornuftigt siden midten af 2013. Der bliver også lagt flere jobannoncer på nettet. Det er et sundhedstegn. Derfor forventer vi, at arbejdsmarkedet vil få det bedre i løbet af året," siger Tore Stramer, der er chefanalytiker hos Nykredit.

Og i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har chefanalytiker Frederik I. Pedersen også en forventning om bedring på arbejdsmarkedet.

"Færre joblukninger og lidt flere jobåbninger giver sammen med prognoser om mere normale vækstrater en forventning om en bedring på arbejdsmarkedet. Alt i alt fortsætter de positive tegn ind i andet kvartal," siger Frederik I. Pedersen.

Flere i arbejde

Nykredit forventer en fremgang i beskæftigelsen på 20.000-25.000 personer i år og et tilsvarende fald i ledigheden. Men fremgangen sker dog fortsat kun omkring de store byer.

"Men der er udsigt til, at de store fyringsrunder bliver stadig færre, og det er rigtig godt for dansk økonomi. Et fortsat bedring på arbejdsmarkedet en nemlig en vigtig forudsætning for at få mere gang i privatforbruget," foreklarer Tore Stramer.

På før-krise-niveau

Frederik I. Pedersen hæfter sig ved, at der i årets første fem måneder er varslet knap 32.00 fyringer.

"Det er næsten 1.700 personer og dermed markant færre end i samme periode i fjor. Faktisk skal man tilbage til 2007 før krisen for at finde et lavere niveau," siger Frederik I. Pedersen.

Flere varsler i finanssektoren

Han har også set på, hvordan det går i forskellige brancher.

"Det er især handel og transport, information og kommunikation og erhvervsservice, der har færre fyringsvarsler. Til gengæld er der kommer flere fyringsvarsler inden for finansiering og forsikring," tilføjer Frederik I. Pedersen.

Læs også
Top job