EU-domstol: Milliardbøde til Intel var ok

EU-Domstolen stadfæster milliardbøde til den amerikanske it-gigant Intel.

Foto: AP/Ben Margot

EU-Domstolen stadfæster torsdag en fem år gammel milliardbøde til den amerikanske it-gigant Intel.

Domstolen giver EU-Kommissionen ret i, at Intel i perioden 2002 til 2007 i strid med EU's konkurrenceregler misbrugte sin dominerende position på markedet for processorer af typen x86 CPU og holdt konkurrenter ude.

Intel havde i perioden en markedsandel på 70 procent og gjorde det ifølge domstolen ekstra svært for andre at gøre sig gældende. Det betød, at Intel blev en uundgåelig leverandør af den vigtige computeringrediens.

Det skal blandt andet være sket ved, at Intel gav fire af de store computerfabrikanter - Dell, Lenovo, HP og NEC - rabat på betingelse af, at de købte hovedparten af deres processorer hos Intel.

Producenterne HP, Acer og Lenovo har også fået kontant betaling fra Intel for at sløjfe, udsætte eller begrænse anvendelsen af processorer fra den eneste større konkurrent, AMD.

EU-Kommissionen idømte i maj 2009 Intel en bøde på 1,06 milliarder euro, hvilket svarer til 7,9 milliarder kroner.

Intel bragte sagen for domstolen i forsøg på at få omstødt kommissionens afgørelse - eller i det mindste at få reduceret bøden.

Men domstolen er klar i mælet og siger blandt andet, at Intels rabatter har været direkte indrettet mod at "fjerne eller begrænse frihed til selv at vælge sin leverandør og mod at nægte andre producenter adgang til markedet".

- Den slags rabat udgør et misbrug af en dominerende position, og der er ingen objektivt retfærdig begrundelse for den. Eksklusive rabatter fra en leverandør i en dominerende markedsposition er per definition i stand til at begrænse konkurrencen og holde konkurrenter ude af markedet, skriver domstolen.

EU-Domstolen afviser også i klart sprog en række andre indvendinger fra Intel, der har betvivlet EU's ret til at straffe dem, EU's bevisførelse og udregningen af bødens størrelse.

Læs også
Top job