120.000 boligejere fanget i prisfælde

Boligmarkedet har det bedre, men mange kan ikke sælge til den pris, de har givet for boligen.

Det er ikke alle lejlighedsejere, der har spundet guld på de seneste års prisstigninger. Mange har stadig et tab. Arkivfoto: Søren Schnoor

Et tab på ca. 400.000 kr. Det er situationen for de 120.000 danskere, der købte et parcelhus eller en ejerlejlighed, da priserne toppede før finanskrisen.

Købte man et parcelhus, er tabet størst, nemlig gennemsnitligt 445.000. For en lejlighedskøber er tabet 370.000 kr.

Det viser Homes hus - og ejerlejlighedsindeks, der er en præcis indikator for udviklingen på boligmarkedet. Indekset, der netop er offentliggjort, viser, at der er fremgang at spore på boligmarkedet. Men bag fremgangen gemmer der sig en dyster virkelighed for dem, der købte, da priserne toppede omkring 2006.

Alvorlig situation

"De er i en alvorlig situation. For hvis de er tvunget til at sælge, kan det kun ske med et stort tab. Måske kan de slet ikke få lov til at sælge, da tabet ville blive alt for stort," siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, til epn.dk.

Det er svært at sætte et præcist tal på, hvor mange der er i klemme. Priserne på ejerlejligheder toppede i august 2006, og pristoppen for parcelhuse blev nået i december samme år. Men tager man udgangspunkt derfra og regner frem til udgangen af 2008, hvor firnanskrisen tog fart, er der foregået knap 120.000 handler med lejligheder og parcelhuse.

Tallet kan meget vel være større, da priserne også var høje inden pristoppen.

Store tab

Og der er tale om store tab. Et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm kostede i maj 1.677.000 kr. Det er 445.000 kr. mindre, end da priserne toppede i 2006. Tabet når dermed op på 20,9 pct.

En gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm koster i dag 1.800.000 kr. Det er 370.000 kr. mindre end i 2006.

"Hvis ikke priserne når op på niveauerne fra 2006, kan det blive hårdt for boligmarkedet. Men ingen har interesse i pludselige og kraftige stigninger, for så kan markedet få alvorlige tømmermænd," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Set i det lys er der gode nyheder i prisstatistikken. For i maj er priserne på ejerlejligheder faktisk faldet både i København og Aarhus. København er totalt dominerende på ejerlejlighedsmarkedet med 60 pct. af handlerne efterfulgt af Aarhus.

Frygt for prisboble aftaget

I de seneste år er priserne steget så markant, at man kunne frygte en prisboble. Men i maj faldt priserne i København med 0,8 pct. fra april til maj. I Aarhus var faldet 2,1 pct.

En ejerlejlighed i København koster nu gennemsnitligt 2.390.000 kr. Det er 410.000 kr. mindre end toppen i 2006. Så har man købt en lejlighed i København på toppen, har man altså et urealiseret tab på 14,4 pct. Tættere på toppen er man i Aarhus. Her koster en ejerlejlighed 2.110.000 kr. Det er kun 140.000 kr. mindre end, da priserne toppede.

Udviklingen er kun positiv, mener relationschef i Home, Mads Ellegaard.

Flere lejligheder til salg

"Der er kommet væsentligt flere ejerlejligheder til salg i hovedstaden – over 50 pct. flere på et år. Det er nok med til at lægge en dæmper på de kraftige prisstigninger, vi har set gennem længere tid. Vi ser det ikke som et svaghedstegn for lejlighedsmarkedet, men mere som et sundhedstegn. Der er kommet en mere fornuftig balance mellem udbuddet og efterspørgslen," siger Mads Ellegaard.

I Aarhus er der cirka 2 pct. færre lejligheder til salg end for et år siden.

Læs også
Top job