Thorning blander sig uden om eksport af slagterimodel

Thorning vil ikke blande sig i, om redningen af Danish Crown på Bornholm bør kopieres andre steder i landet.

Foto: Janus Engel

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) roser nyheden om, at Danish Crowns slagteri i Rønne torsdag blev reddet ved at de ansatte sagde ja til at skyde en del af deres løn ind i investeringer i ny teknologi på deres arbejdsplads.

Som politiker ønsker Helle Thorning-Schmidt dog ikke at blande sig i, om danskere på andre lukningstruede virksomheder i udkantsområde bør følge eksemplet fra medarbejderne på Danish Crown i Rønne.

- Det er ikke mig, der skal afgøre det på nogen måde. Det er lønmodtagerne og arbejdsgiverne, der skal afgøre det, siger Helle Thorning-Schmidt.

Blande sig uden om

Hun understreger, at politikerne generelt bør blande sig uden om overenskomsterne. I den konkrete sag har erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen dog bidraget med 1,3 millioner kroner årligt til at medfinansiere nye investeringer på slagteriet.

- Lige præcis i denne her sag har erhvervs- og vækstministeren hjulpet lidt på vej, og det synes jeg er et rigtigt flot stykke arbejde, men dybest set er det parterne selv, der må afgøre det, siger Helle Thorning-Schmidt efter sin åbningstale på Folkemødet på Bornholm.

Spørgsmål: Hvad vil du sige til andre ansatte, som tænker, at de måske risikerer at miste deres job næste gang?

- Som jeg har forstået det, er det en aftale, der udelukkende retter sig mod Bornholm, men under alle omstændigheder skal overenskomsterne laves af parterne selv.

Bornholm er speciel

Spørgsmål: Men I har været med i aftalen ved at blande jer økonomisk. Er I så ikke med til at blåstemple det, Enhedslisten har kaldt en farlig kurs, hvor man sænker lønnen?

- Det har vi gjort, fordi Bornholm er et specielt sted. Fordi det er en ø, som ligger langt væk fra det øvrige Danmark og er meget afhængig af nogle få arbejdspladser, som har mange ansatte. Det er ikke noget, vi kan gøre under normale omstændigheder.

- Når erhvervs- og vækstministeren er gået ind i denne sag, så er det for at få parterne tilbage til bordet. Men det er parterne selv og ikke mindst medarbejderne, som har været med til at træffe en beslutning, som rækker mange år frem, siger Helle Thorning-Schmidt.

Læs også
Top job