Selskaber køber sig til fred for børsaktivister

Børsaktivister har taget en gammel kending frem af skuffen, som smager af 80’ernes yuppie-tid.

Foto: Mark Lennihan/AP

Flere børsaktivister har haft succes med en belejring af selskaber, hvor selskaberne efterfølgende vælger at købe sig til fred og dermed undgå kampen. Det skriver Wall Street Journal.

De frygtede børsaktivister Carl Icahn og Saul Steinberg opkøbte aktieandele i Walt Disney Co. og Goodyear Tire & Rubber, hvor det endte med, at selskaberne købte aktierne tilbage og betalte en ekstrapræmie i forhold til børsaktivisternes indkøbspris. Ifølge en opgørelse lavet af dataresearchvirksomheden Facset har 10 virksomheder over de seneste 12 måneder i USA tilbagekøbt egne aktier fra børsaktivister.

Fik en ende

Metoden er kendt fra de glade yuppiedage i 1980’er og 90’erne, da børshajer belejrede virksomhederne for at true med at lave en opsplitning af selskabet. De opkøbte selskaber blev efterfølgende gearet med låntagning og frasalg af aktiviteter, hvilket endte med at sikre profitten. Denne type fjendtlige overtagelser fik dog en ende i slutningen af 90’erne, idet virksomhederne over en bred kam fik opstillet beskyttelsesmekanismer.

Den nye metode fra aktivisternes side foregår dog nu om dage lidt mere roligt og adskiller sig dermed dog noget fra tidligere. Idet en børsaktivist træder ind i et selskab, løfter det typisk værdien på aktierne i selskabet, og dermed kan børsaktivisten få en profit ved at sælge aktierne til virksomhederne, som i forvejen har aktietilbagekøbsprogrammer. Truslen er nu krav om effektviseringer herunder opsplitning af selskabet.

BRANCHENYT
Læs også