HK: Lønforhandlingerne er blevet til diktater

Mange oplever ikke en egentlig forhandling, når lønstigning diskuteres med chefen.

Ifølge Simon Tøgern skal man ikke give op midt i en lønforhandling, hvis chefen melder et stort nul ud.  Foto: Hung Tien Vu

Der er mange steder ikke meget at snakke om, når lønstigningen skal forhandles. Cheferne på de danske arbejdspladser dikterer lønnen med hård hånd, viser en undersøgelse fra HK/Privat baseret på 2.623 svar.

Næsten 7 ud af 10 oplevede deres seneste lønforhandling som et diktat. Kun 32 procent svarer i undersøgelsen, at der var reelle lønforhandlinger.

Og når der snakkes løn, kan det være et problem, hvis chefen melder ud med et stort nul. Men man skal alligevel ikke give op, mener Simon Tøgern, formand for HK/Privat.

- Du skal ikke lade dig tryne af chefen. Forbered dig grundigt, så du kan bide dig fast i forhandlingsbordet, siger han.

- Tjek lønstatistikken, snak løn med dine kolleger, øv lønforhandlingen igennem og fortæl chefen om dine gode resultater. Så bliver det sværere for ham eller hende at sige nej, når du spiller ud med dine krav, siger Simon Tøgern.

Ingen lønforhandling det seneste år

Mange af HK/Privats medlemmer har ret til mindst én årlig lønsamtale, fordi de er dækket af en overenskomst.

Men undersøgelsen viser, at hele 44 procent af de adspurgte ikke har haft en lønforhandling inden for det seneste år. Skal man det til livs, skal de ansatte stå sammen og kræve deres ret.

- Funktionærloven giver dig og kollegerne ret til at kræve en forhandling med ledelsen gennem HK, lyder det fra Simon Tøgern.

- Er I dækket af en overenskomst, skal lønnen matche den enkelte medarbejders ansvar, opgaver og kvalifikationer, og du har ret til at få at vide, hvad chefen aflønner dig efter. Ellers kan HK køre en sag mod virksomheden, siger HK-formanden.

Inden lønforhandlingen skal man forberede sig, skrive sine resultater ned, tale om løn med kollegerne og spørge tillidsrepræsentanten. Og under lønsamtalen er det vigtigt at bide sig fast og ikke lade sig tromle af chefens nej, påpeger HK/Privat.

BRANCHENYT
Læs også