Mistanke om svinepest på slagteri i Horsens

Der er mistanke om svinepest på Danish Crown-slagteri i Horsens. Myndighederne er i gang med undersøgelser.

Der er fredag morgen opstået mistanke om svinepest på Danish Crown i Horsens. Foto: Tycho Gregers

Der er fredag morgen opstået mistanke om svinepest på Danish Crown i Horsens, der er landets største slagteri. Det oplyser Danish Crown.

Lige nu er veterinærmyndighederne i gang med at undersøge, om der er hold i mistanken om svinepest på slagteriet.

Produktionen er ikke sat i stå, men der sendes ikke varer ud fra slagteriet i øjeblikket, oplyser selskabet, der tilføjer, at den "midlertidige lukning er normal procedure ved mistanke om klassisk svinepest."

Ifølge Fødevarestyrelsen stammer den pågældende gris fra en besætning på Fyn. Styrelsen vil i løbet af nogle timer tage stilling til, om mistanken kan afblæses og slagteriet dermed åbnes igen.

Store konsekvenser

Bekræftes mistanken om svinepest i Danmark, vil det have kæmpe konsekvenser for Danmarks eksport af svinekød ved udbrud. I 2013 eksporterede de danske svineproducenter for 32 milliarder kroner.

Der var sidst mistanke om svinepest på Danish Crowns slagteri i Herning i slutningen af april. Men efter undersøgelser kunne veterinærmyndighederne afkræfte mistanken.

Svinepest er en meget smitsom husdyrsygdom, der rammer grise. Den er dog ikke farlig for mennesker. Kommer man i kontakt med et smittet dyr, så udgør det ikke en sundhedsmæssig risiko.

Syge grise skal aflives

Sygdommen smitter, enten når en syg gris kommer i kontakt med en anden eller indirekte gennem foder og vand.

Hvis der udbryder svinepest, skal syge grise aflives, og staldene desinficeres. Der skal oprettes tre kilometers beskyttelseszoner og 10 kilometers overvågningszoner omkring de smittede og de udsatte grise.

Der har ikke været udbrud af klassisk svinepest i Danmark siden 1933.

BRANCHENYT
Læs også