Pestalarmen blinker: Så alvorligt rammer den

Hvis mistanken om svinepest i Horsens bekræftes, vil det koste milliarder for dansk landbrug.

En enkelt smittet gris kan koste dansk landbrug 3 mia. kr. Foto: Linda Johansen

Det er kun lidt over en måned siden, at der senest opstod mistanke om svinepest på et af Danish Crowns slagterier, da en død gris i Herning fangede veterinærkontrollens opmærksomhed. Nu sker det samme i Horsens.

Dengang blev alarmen afblæst. Men dagene med usikkerhed i Herning fik alvorlige konsekvenser.

I løbet af de to dage, undersøgelsen stod på, måtte Danish Crown fyre 500 medarbejdere, og koncernens pressechef skønnede, at den midlertidige lukning ville ramme økonomien hårdt.

»Vi har endnu ikke det fulde overblik, men det har kostet os et sted mellem 10 og 20 mio. kr.," sagde Jens Hansen til FødevareWatch.

Landets største

Og det var vel at mærke på Danish Crowns næstmindste slagteri. Slagteriet i Horsens er landets største.

Sætter man de 20 mio. kr. op imod, at det ville koste 20-25 mio. kr. årligt at redde slagteriet på Bornholm, vidner det om, hvor betydelige omkostningerne er.

Vil koste 3 mia. kr.

Det er ikke kun Danish Crown, der bliver ramt, når svinepestalarmen hyler. Især ikke hvis mistanken om svinepest bliver bekræftet.

For dansk landbrug vil det være en katastrofe, hvis svinepesten rammer.

"Vores eksport af svinekød til lande uden for EU vil straks lukke. Samtidig vil hele eksporten af levende grise stoppe – herunder eksporten til andre EU-lande," forklarerede områdedirektør Jens Munk Ebbesen, Landbrug & Fødevarer, til Jyllands-Posten i forbindelse med mistanken i Herning.

En enkelt smittet gris vil koste 3 mia. kr. - det viser Landbrug & Fødevarers beregninger på baggrund af eksempler fra udbrud i Holland og Tyskland. Spreder sygdommen sig, vil konsekvenserne være langt større.

Ikke skadeligt for mennesker

Mens de involverede i dansk landbrug holder vejret og håber på en falsk alarm, kan de trøste sig med, at der ikke siden 1933 har været udbrudt klassisk svinepest i Danmark.

Det selvom, der jævnligt opstår mistanke. Og alle vi andre kan glæde os over, at svinepest ikke er skadeligt for mennesker.

BRANCHENYT
Læs også