Kinesiske nøgletal giver yderligere tro på bedring

De kinesiske tal for detailsalg og industriproduktion, der blev offentliggjort fredag morgen dansk tid, viser for første gang en vending i de "hårde" økonomiske data for Kinas økonomi.

Foto: AP

Indtil nu har blandt andet PMI-indikatorerne, der måler stemningen blandt indkøbschefer, antydet, at den seneste tids vækstopbremsning var ved at komme til en ende. Men detailsalg og industriproduktion er anderledes håndgribelige størrelser.

Detailsalget steg i maj med 12,5 pct. på årsbasis efter en stigning i april på 11,9 pct. Ifølge Bloomberg News var der ventet en fremgang på 12,1 pct.

Industriproduktionen steg som ventet med 8,8 pct. på årsbasis.

- De bløde indikatorer som for eksempel de to PMI-indikatorer har de seneste måneder peget på (...) at det officielle mål for BNP-væksten på 7,5 pct. for i år alligevel er inden for rækkevidde. Med dagens tal kan vi også se en vending i de hårde data, skriver Bjarke Roed-Frederiksen, seniorøkonom i Handelsbanken, i en kommentar til tallene.

Hos Jyske Bank er vurderingen dog, at vækstløftet bliver kortvarigt, så væksten vil aftage igen i 2015. Men seniorøkonom Peter Skøttegaard Øemig vurderer alt i alt, at nøgletallene viser, at den kinesiske regerings mange små tiltag de seneste måneder er ved at få en effekt, der sammen med en bedring i eksporten vil give et vækstløft i andet halvår af 2014.

Jyske Bank ser dog fortsat en risiko ved det kinesiske boligmarked.

Og også Handelsbanken advarer mod at lade euforien tage over.

- Kina er tæt på grænsen for, hvor meget mere økonomisk vækst, der kan skabes via traditionel efterspørgselsstimulans, da udbudssiden er hæmmet af såvel strukturelle problemer som en faldende arbejdsstyrke, skriver Bjarke Roed-Frederiksen.

BRANCHENYT
Læs også