Svinepest-mistanke udløser den store alarm

Der skal handles hurtigt, når et slagteri finder tegn på sygdom.

Svinepest smitter ikke til mennesker. Foto: Per Folkver / Polfoto

Stop for svineeksporten.

Det er det værste scenarie, når veterinærmyndighederne får mistanke om syge grise på et af de danske slagterier.

Lige nu har mistanken om svinepest lukket Danish Crowns slagteri i Horsens og sendt veterinærmyndighederne ud for at kontrollere den fynske svinebesætning, som den pågældende gris kom fra.

I langt de fleste tilfælde bliver en mistanke om svinepest dog ved mistanken, og så kan det store apparat afblæses i løbet af nogle timer. Men indtil da gælder det for myndighederne om at reagere hurtigt og få gennemført de nødvendige undersøgelser.

Kontrol før og efter slagtning

"Der er en kødkontrol-enhed på alle slagterier, hvor dyrlæger undersøger dyrene inden slagtning og kødet efter slagtning. Hvis vores eksperter får mistanke om eksempelvis svinepest hos en gris, giver de med det samme besked til de lokale beredskabseksperter, og samtidig sendes der dyrlæger ud til den besætning, som grisen kom fra," fortæller Sten Mortensen, der er veterinær beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

De nødvendige undersøgelser varer typisk nogle timer.

Udkørsel stoppes

For slagteriet har det omgående den konsekvens, at al udkørsel fra slagteriet stopper, og som regel indstilles slagtningerne også.

"Lastbilerne må ikke køre ud med kød. Men slagteriet kan godt lade lastbiler med svin komme ind, og slagtningerne kan i princippet også fortsætte. Men på et tidspunkt vil der selvfølgelig opstå et pladsproblem," forklarer Sten Mortensen.

For svineproducenten betyder en mistanke om svinepest også, at der ikke må sendes grise ud.

Hvis de lokale veterinæreksperter kan afkræfte mistanken, sker der i princippet ikke mere.

Til sikkerhedslaboratorium

Men hvis de vurderer, at der skal udtages prøver til videre undersøgelse, kan der gå et par dage, før resultatet er klar. Det skyldes, at alle prøver sendes til DTU Veterinærinstituttet på øen Lindholm i Stege Bugt.

"Her har vi et såkaldt sikkerhedslaboratorium," forklarer Sten Mortensen.

Hvis det går rigtig galt

Hvis en mistanke efterfølgende bekræftes, må dyrene i den pågældende svinebesætning aflives, og svinestaldene skal rengøres og desinficeres. Så vil der typisk gå et par måneder, før svineproducenten får lov til at sætte nye grise ind i staldene.

"Svineproducenterne har mulighed for at få erstatning for deres tab. Men hvis der virkelig skulle være tale om svinepest, begynder det for alvor at blive alvorligt. Så skal der indføres sikkerhedszoner, og der bliver lukket for eksport i en periode. Så er det virkelig store beløb, der står på spil. Heldigvis kan de fleste alarmer afblæses efter nogle timer," tilføjer Sten Mortensen.

BRANCHENYT
Læs også