Aktiestrateg: Uro ødelægger stime af aktiehop

Juni har indtil nu været en særdeles god måned for aktiemarkederne verden over, men den fornyede uro i Irak, hvor en islamistisk milits rykker frem, blæser fornyet usikkerhed ind i markederne.

Foto: Per Folkver

Det vil føre til øget volatilitet, vurderer aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje over for Ritzau Finans.

Han hæfter sig ved, at det såkaldte VIX-indeks, der måler usikkerheden i aktiemarkedet, forleden nåede det laveste niveau i over syv år. Investorerne har altså følt sig vældig trygge gennem en tid.

Det har ført til talrige aktierekorder, både i det hjemlige C20 Cap-indeks, på det amerikanske marked og i det tyske DAX-indeks, der i begyndelsen af ugen nåede over 10.000 for første gang nogensinde.

Højere kursudsving

Men alt det kan uroen i Irak nu ændre på.

- Som minimum kommer der højere volatilitet, og det vil alt andet lige gøre, at vi ikke får samme entydige bevægelse på aktiemarkedet, som vi har set tidligere, siger Otto Friedrichsen.

Han tror dog ikke, at markedet er på vej mod et decideret kollaps. Dertil er de underliggende fundamentaler for stærke, vurderer han.

- Vi vil se et aktiemarked, der vil opleve højere kursudsving og højere grad af nervøsitet. Men jeg tror ikke, at vi får en egentlig korrektion på mere end 10 pct., siger Otto Friedrichsen.

Samtidig påpeger han, at det er ved at være slut med at lade centralbankerne trække læsset på aktiemarkedet, efter at de i en årrække har understøttet med rigelig likviditet og kvantitative lempelser.

- Min tese er, at aktiemarkedet fremover skal trækkes af selskaberne. Derfor vil de regnskaber, der kommer i forbindelse med andet kvartal, have langt større indflydelse på, hvordan retningen bliver på aktiemarkedet, siger Otto Friedrichsen.

- Men det er klart, at usikkerheden i Irak gør, at man er lidt nervøs, indtil man får bekræftet at opsvinget er intakt, tilføjer han.

BRANCHENYT
Læs også