Tiger-stifter fik milliardoverskud

Lennart Lajboschitz forlod direktørposten i Tiger og tjente 1 mia. kr.

Lennart Lajboschitz er blevet milliardær på at sælge billigt. Foto: Niels Hougaard

Iværksætteren Lennart Lajboschitz' er vel nok Danmarks bedst tjenende konceptudvikler.

Hans personlige firma Mitco ApS har netop aflagt regnskab for 2013. Et år, der gav stifteren af butikskæden Tiger et overskud på 1 mia. kr.

Han er nu god for 1,64 mia. kr.

"Jeg er da glad for, at det er gået så godt," siger Lennart Lajboschitz til epn.dk.

Mitco ApS

Lennart Lajboschitz:

  • 54 år.
  • Opvokset på Amager.
  • Gift og far til fire.
  • Åbnede Tiger i 1995 med sin kone
  • Tiger har 2.200 ansatte fordelt på 314 butikker i 20 lande.
  • Var i 2013 nummer 52 på Berlingskes liste over Danmarks rigeste.

Regnskab for 2013:

  • Årets resultat: 1 mia. kr.
  • Egenkapital: 1,6 mia. kr.

Fokus på drømmen

Den beskedne glæde skal ses i lyset af, at resultatet var ventet. I 2013 solgte han nemlig 70 pct. af sine aktier i Tiger til kapitalfonden EQT, der sammen med den nye direktør, Christian Mariager, skal lede Tiger gennem den nuværende ekspansion.

Lennart Lajboschitz forlod samtidig direktørposten og blev konceptudvikler.

"Tiger er inde i en udvikling, hvor vi åbner butikker i Europa hver tredje dag. Og der er brug for mere administration og struktur. Jeg ser mig selv som en udvikler, så jeg syntes, det var tid til at efterlade pladsen til en anden og i det også ejerskabet, så jeg ikke sidder med majoriteten. Så kan jeg beskæftige mig med det, jeg drømmer om, som er udvikling," siger Lennart Lajboschitz.

Og noget tyder på, at den nye direktør og ejer har styr på sagerne. Tiger omsatte for 1,7 mia. kr. i 2013 og præsterede et overskud på kvart mia. kr.

Mange nye aktiviteter

Samtidig tyder noget på, at Lennart Lajboschitz føler sig godt til rette i sin nye stilling som konceptudvikler.

"Vi begynder at have flere aktiviteter, end vi har haft tidligere. Vi har lige lavet en anticafé i København, der hedder Spilbar. Det er et sted, hvor der er bordtennis, shuffleboard, foredrag og musik. Et sted, hvor man er aktiv," fortæller han.

Men her stopper Tigers alternative aktiviteter ingenlunde.

"Vi har et pladeselskab, hvor vi er i gang med at lave en masse koncerter. Blandt andet på Betty Nansens Teatret, hvor vi har 2000 mennesker til jazzkoncert. Og vi sender danske musikere til Tokyo Jazz. Vi er også i gang med et samarbejde med Charlottenborg, hvor vi udgiver bøger og laver nogle aktiviteter. Blandt andet med Flemming Quist Møller og Superflex.

"Og vi er også i gang med et projekt sammen med Copenhagen Dox, hvor vi har en event her i måneden med foredrag og filmvisning," siger Lennart Lajboschitz opremsende, som har han svært ved at stoppe igen.

Den særlige Tiger-vision

Men hvad har alle de nye aktiviteter med Tiger at gøre? Kæden, der sælger overskæg, krus og paptallerkner til små penge.

"Det er alt sammen noget, der handler om den samme vision. At vi kan gøre noget, der er vigtigt for folk, og som kan skabe nogle sociale relationer," siger Lennart Lajboschitz og når lige at tilføje:

"Indretningen af butikkerne er også under udvikling."

Lennart Lajboschitz stiftede Tiger i 1995, hvor konceptet var at sælge alt til 10 kr. Siden er konceptet videreudviklet, og i dag kan man finde varer til mellem 10 og 50 kr., mens enkelte varer er dyrere endnu.

I 2012 var overskuddet i Mitco ApS på 87 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også