Bagmandspolitiet rejser tiltale mod bank

Ringkjøbing Landbobank er anklaget i sag om kursmanipulation, hvor en kunde fik tyvedoblet sine værdier.

Arkivfoto: Ole Lind.

Bagmandspolitiet rejser tiltale mod Ringkøbing Landbobank, en mellemleder i banken og en kunde i sag om kursmanipulation for 13 millioner kroner.

-Det er vigtigt for det danske samfund, at alle kan stole på kursen som udtryk for værdien af et værdipapir, siger konstitueret statsadvokat Henrik Helmer Steen, der er chef hos bagmandspolitiet.

- Vi betragter derfor straffesagen som en prøvesag af stor betydning for afgrænsningen af, hvornår en bank kan blive straffet for at samarbejde med en kunde om kursmanipulation, siger Henrik Helmer Steen.

Sidste bankdag i 2011

Sagen drejer sig om transaktioner, der blev foretaget på den sidste bankdag i 2011. Ifølge bagmandspolitiet fik transaktionerne kursen på en virksomhedsobligation til at stige kunstigt.

Kunden profiterede ved stigningen, da hans værdier efter bagmandspolitiets opfattelse blev mere end tyve gange mere værd og nåede et beløb på 13 millioner kroner.

Bank: Ingen hos os har medvirket

Ringkjøbing Landbobank oplyser i en fondsbørsmeddelelse, at hverken banken eller den mellemleder i banken, som er blevet tiltalt, har haft direkte eller indirekte økonomisk interesse i handlen.

Hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, som er bagmandspolitiets formelle navn, bakker man op om den udlægning.

- Der er ikke nogen indikationer på, at banken skulle have haft en økonomisk vinding, siger vicestatsadvokat Hans Fogtdal til Ritzau.

Ingen kontanter - kun værdistigning

Umiddelbart har kunden heller ikke fået penge i hånden, som han har kunnet solde for.

- Han har øget værdierne i sin virksomhed og på den måde kunnet præsentere et bedre regnskab, men hvad han har villet opnå med det, kan vi kun gætte på, siger Hans Fogtdal.

Bankens administrerende direktør, John Fisker, og vicedirektør Jørn Nielsen afviser i fondsbørsmeddelsen, at man fra bankens side har været på kant med straffeloven.

- Vi tager sagen alvorligt, men det er vores vurdering, at ingen i banken har medvirket til kursmanipulationen, lyder det fra bankbosserne.

Bagmandspolitiet oplyser, at banken og bankens medarbejder desuden er tiltalt for ikke have underrettet Finanstilsynet i forbindelse med transaktionen.

BRANCHENYT
Læs også