Rusland bekræfter kovending: Vi snakker gas med Ukraine

Rusland har hidtil afvist at gå i gasdialog med Ukraine før udløb af tidsfrist, men Moskva har ændret holdning

Repræsentanter for Ukraine, Rusland og EU ventes lørdag i den ukrainske hovedstad, Kijev, at holde endnu et møde i de svære og yderst presserende gasforhandlinger mellem Moskva og Kijev.

Mandag udløber den seneste frist, som russerne har sat for betaling af Ukraines samlede gasgæld til Rusland, ellers lukker russerne for gassen.

Klar til kompromis

Rusland sagde ellers fredag, at man ikke havde planer om at mødes inden tidsfristens udløb, men lørdag lyder der nye toner fra det russiske gasselskab Gazprom.

- Vi er klar til at søge et kompromis, men det er nytteløst at lægge pres på os, siger Gazproms talsmand, Sergej Kuprijanov.

Kuprijanov bekræfter, at Gazprom gør sig klar til en ny runde gasforhandlinger i Kijev.

Tidligere lørdag sagde en ukrainsk regeringskilde, at man allerede havde fået bekræftet, at "repræsentanter fra EU kommer, og "afventer bekræftelse fra russisk side."

Forslag fra EU

Ukraine sagde fredag, at man er klar til at acceptere en kompromisaftale med Rusland om prisen på russiske gasleverancer. Rusland har endnu ikke reageret på forslaget.

Kompromisset, som er bragt på banen af EU, ligger på 326 dollar for 1.000 kubikmeter naturgas.

EU's energikommissær, Günther Oettinger, har fungeret som mægler i konflikten.

Gasforhandlingerne mellem Ukraine og Rusland er yderligere besværet af, at de to lande er i konflikt omkring oprøret i det østlige Ukraine og russernes annektering af Krim-halvøen.

Regeringen i Kijev beskylder Rusland for at støtte de prorussiske separatister, som har erklæret uafhængighed fra Ukraine i regionerne Donetsk og Lugansk.

Rusland næsten fordoblede prisen for gas til 485 dollar, efter at Ukraines russiskvenlige præsident, Viktor Janukovitj, blev væltet i februar.

BRANCHENYT
Læs også