Chokvalg bankede flyaktier i bund

Boeings aktiekurs tog et dyk efter en magtfuld republikaner tabte sit sæde i kongressen.

Foto: James Nielsen/AP

Da republikaneren Eric Cantor tabte primærvalget til en ukendt kandidat fra Tea Party-bevægelsen var det ikke kun den politiske verden, der blev chokeret.

Allerede dagen efter valgresultatet blev offentliggjort tog flyproducenten Boeing årets største aktiedyk, og udviskede dermed de seneste fire måneders kurshop for virksomhedens aktier.

Boeing havde nemlig lige mistet en meget magtfuld allieret i kongressen, hvor Eric Cantor hidtil havde siddet på pladsen som majoritetsleder og ven af erhvervslivet.

Det skriver New York Times.

I krigshumør

Ikke nok med at Eric Cantor ikke længere kan hjælpe Boeing på Capitol Hill, der svarer til vores Christiansborg.

Udfordreren, der vandt sikkert over majoritetslederen, er ikke venligt stemt over for at hjælpe erhvervslivet med støtteordninger og lignende.

Økonomiprofessoren David Brat, der modtog massiv støtte af Tea Party, slog Eric Cantor ved bl.a. at tale for at smide korrupte bankfolk fra Wall Street i fængsel og ved at være indædt modstander af gensidig afhængighed mellem politikerne og erhvervslivet.

Det er også værd at huske på, at Eric Cantor på ingen måde hører til på den blødsødne fløj af republikanerne, men selv har haft tætte relationer til netop Tea Party-bevægelsen.

Erhvervslivet mobiliseres

Der bliver holdt primærvalg flere steder i USA, hvor der først skal stemmes om, hvem der skal være den republikanske og den demokratiske kandidat, og dernæst hvem der skal i kongressen af de to.

Et andet sted i USA var en Tea Party kandidat ligeledes ved at vippe en magtfuld republikaner af taburetten, og de skal nu ud i et kampvalg.

Det har ifølge New York Times fået erhvervslivet til at mobilisere alle kræfter for ikke at miste flere allierede på Capitol Hill.

Chocknederlaget til Eric Cantor har fået flere politiske kommentatorer til at vurdere, at samarbejdet i Kongressen mellem demokrater og republikanere formentlig vil dø fuldstændigt, da ingen republikaner vil risikere at komme i den konservative skudlinje.

BRANCHENYT
Læs også