Akademikerer overtager kontorjob

Lærde bagdele besætter et stærkt stigende antal statslige kontorstole og fortrænger derved de kontoruddannede af slagsen.

Det skriver Politiken mandag.

Ifølge Finansministeriets forhandlingsdatabase er antallet af ansatte jurister og økonomer - to af de uddannelser, der oftest erstatter HK'erne på de statslige kontorer - i staten steget med omkring 16 pct. på knap fire år.

I samme periode er antallet af kontorfunktionærer, som traditionelt har bemandet de fleste kontorstillinger, faldet med ca. 7 pct.

»Der er ingen tvivl om, at der kommer flere og flere akademikere i de offentlige kontorstillinger«, slår professor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitets Institut for Økonomi og Ledelse fast over for Politiken.

Masser af akademikere - men ikke job til alle

Han har specialiseret sig i offentlig økonomistyring. Han påpeger én grundlæggende årsag til akademikernes indtog:

»Der bliver uddannet langt flere akademikere. Det er relativt lige hen ad landevejen«, siger han til Politiken.

Det betyder stigende udbud af akademikere - tilsyneladende uden at antallet af akademikerjobs helt kan følge med. Det får akademikerne til at søge bredere. For eksempel HK-jobs. Tendensen ses på alle typer statslige arbejdspladser såsom ministerier, universiteter og hos politiet.

Udløser ekstraregning

At der er kommet flere akademikere, viser sig også ved, at statens årlige lønudgifter til gruppen af økonomer og jurister samtidig er steget med næsten en mia. kr. - fra 4,5 mia. kr. i 2010 til 5,46 mia. kr. i 2013.

Statens kontorfunktionærer, som typisk er HK'ere, får i gennemsnit 374.000 kr. i lønninger og tillæg om året. Juristerne og økonomerne får i snit 584.000 kr. i lønninger og tillæg om året.

Akademikerne bliver enten ansat som AC'ere fra starten med løn efter AC-overenskomst, eller de bliver ansat på HK-overenskomst, men får senere stillingen konverteret til en akademisk stilling med akademikerløn.

Fagforening: Lav dit job om

På Dansk Magisterforenings hjemmeside henvender man sig direkte til medlemmer i HK-stillinger samt medlemmer, som overvejer at søge en HK-stilling, og skriver blandt andet, at man ikke skal være bange for at tage en ikke-akademisk stilling i en overgang, så længe man ikke bliver hængende for længe.

Artiklen slutter med en værktøjskasse med gode råd til, hvordan man gebærder sig i det »akademiske grænseland«:

»Hvis det hovedsagligt er en HK-stilling, så forsøg at få den ændret/udviklet mere i retning af en AC-stilling«, står der ifølge Politiken.

HK'er slår til

I HK Stat Danmark kæmper man indædt mod netop konverteringer af HK-stillinger til AC-stillinger.

»Vi mener ikke, at alle disse stillinger er blevet så meget mere komplicerede, at de ikke stadig kan klares af en dygtig HK'er«, siger næstformand Peter Raben til Politiken.

BRANCHENYT
Læs også