Denne mand mangler dygtige folk

Når Rasmus Niebuhr søger folk, kommer der ingen ansøgninger.

Det vælter ikke just ind med kvalificerede ansøgninger, når industrivirksomheden Niebuhr i Ikast søger nye  folk. Arkivfoto: JP

Opsvinget kan nu mærkes i industrien i en sådan grad, at flere virksomheders topchefer melder om flaskehalse. Tandhjulsproducenten Niebuhr A/S, der har hjemme i Ikast, er en af dem, der har store problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

Det skriver dagbladet Børsen.

- Vi søger industriteknikere, og det vælter altså ikke ind med ansøgninger. Det gør det ikke. De er rigtig svære at finde, og jeg tror, der må være en ledighed på 0 pct. blandt industriteknikere i Midtjylland, udtaler Rasmus Niebuhr, direktør i Niebuhr A/S, til dagbladet Børsen.

Kan hæmme væksten

Den oplevelse er en del af en større tendens, med flaskehalse flere steder på arbejdsmarkedet, især i konjunkturfølsomme sektorer som industri og byggeri. Flere steder er flaskehalsene nu de største siden 2007, før finanskrisen tog fat.

På et årti er industriledigheden mere end halveret. Det vækker bekymring i industrien, der forudser en kommende mangel på kvalificeret arbejdskraft.

- Hvis vi ikke får kvalificeret arbejdskraft ind nu, kan det absolut hæmme vores vækst. Det gør det allerede. Vi kan ikke overholde vores kunders ønsker for leveringstid, udtaler Rasmus Niebuhr til dagbladet Børsen.

Den bekymring bakkes op af eksperter og analyser fra blandt andet Danske Banks Steen Bocian og Dansk Arbejdsgiverforening.

Ifølge sidstnævnte er bruttoledigheden i en håndfuld af de mest konjunkturfølsomme sektorer faldet til 31.500 mod 74.000 før Danmarks seneste opsving i 2004.

Læs også