Minkpriser på vej mod styrtdyk efter gyldne år

Danmark er verdens største producent af minkskind og i flere år har området været en vaskeægte guldmine for det danske landbrug.

Priserne på minkskin er faldet med næsten 60 pct.  Arkivfoto: Finn Frandsen

Men de gyldne tider får en ende. For priserne på minkskind vil falde med næsten 60 procent, fremgår det af en ny prognose fra rådgivningsselskabet Heden og Fjorden.

- Det betyder, at minkavlerne kun lige netop får dækket produktionsomkostningerne, siger Jakob Rossen fra det midt og vestjyske rådgivningsselskab Heden og Fjorden til DR Midt & Vest.

Ingen penge tilbage

Priserne på minkskind toppede i 2013 med en gennemsnitspris på hele 622 kroner pr skind. Men nu falder priserne kraftigt og til næste år i 2015 vil de ligge helt nede omkring 270 kroner, altså et fald på 57 procent.

- Der bliver hverken penge til at betale renter af gælden eller til smør på brødet for minkavlerne, siger han.

Gæld vil tynge

Selvom de fleste danske minkavlere er godt konsolideret efter et par fantastiske år, så er det voldsomme prisfald en alvorlig situation for nogle avlere, siger virksomhedsrådgiver Jakob Rossen:

- Der er avlere, som har måttet stifte gæld for at tilpasse deres virksomhed. Og de er ikke allesammen klar til at håndtere deres gældsætning i en situation med så lave priser, siger han til DR Midt & Vest.

Færre fruer får en pels

Det er overproduktion kombineret med lavere vækstrater på nogle af de vigtigste eksportmarkeder især Kina, som er årsagen til det markante prisfald på mink, forklarer Jakob Rossen:

- Når væksten falder, så sparer vi på luksusvarer som skind. Det gør kineserne også, siger han.

Prognosen for næste års minkpriser har Heden og Fjorden lavet sammen med finanshuset Demetra.

De præsenterer prognosen for 2015 ved en såkaldt "Minkaften" hos Heden og Fjorden i Nupark i Holstebro på torsdag den 19. juni.

BRANCHENYT
Læs også