Svindlere frarøvede Dansk And en halv million

Et svindelselskab fra Manchester havde sidste år succes med at frarøve Dansk And næsten en halv mio. kr. – et beløb større end virksomhedens resultat for 2013.

Foto: Carsten Andreasen

2013 har været et hårdt år for fjerkræselskabet Dansk And fra Holstebro.

Virksomheden har med egne ord været udsat for et svindelnummer begået af ”gangstere” i Manchester, England, og har på den konto mistet 497.000 kr.

Derudover har et af Dansk Ands hollandske slagterier lidt under ledelsessvigt. Dansk And har efter afsluttet sæson på slagteriet i Holland flyttet slagtested som følge af, hvad direktøren kalder et udbredt ledelsessvigt på slagteriet.

På trods af den massive modvind kommer selskabet ud af 2013 med et resultat på 445.000 kr., og balancen udviser en egenkapital på 945.000 kr.

”Vi har været en tur i helvede og er kommet ud med plus. Det er vi trods alt glade for,” siger adm. direktør i Dansk And, Martin Dåsbjerg til FødevareWatch og forklarer i forbindelse med svindelnummeret:

”Jeg var i Manchester onsdag og aflægge min beretning overfor politiet. Der kommer et par gutter ind og sidde bag tremmer sidst på året. Takket være at min makker og jeg har været helt anderledes hårdhændede end de andre firmaer, som gangsterne har plyndret – så er de afsløret nu.”

Det britiske selskab gav udtryk for at være ét firma, men viste sig at være et andet. I mellemtiden havde Dansk And lavet baggrundstjek af det selskabsnavn, som først var blevet oplyst af den nye kunde.

”Jeg syntes, vi havde gjort vores hjemmearbejde godt, men set i bakspejlet var det ikke godt nok. Det lærer man af. Næste gang tjekker vi, hvad det er, vi har med at gøre. Jeg synes så også, vi har gjort det vi skulle – nemlig at rydde op i noget, som var svindel og bedrag,” siger Martin Dåsbjerg.

Mere styr på tingene i 2014

Dansk And omsætter for cirka 40 mio. kr. I 2014 regner direktøren med en omsætning i samme omegn, men der vil være mere styr på forretningen, end der har været i 2013.

Dansk And opstod i kølvandet på lukningen af landets sidste andeslagteri i slutningen af 2006. Lukningen betød, at de danske andeproducenter måtte lede efter et alternativ.

En gruppe ande-ildsjæle gik derfor sammen med nogle tyske slagterier og fik i løbet af januar 2007 indgået officielle aftaler. Dansk And var en realitet 1. februar 2007. Selskabet er udvalgt til støtte af differentieringspuljen under Region Midtjylland.

Syv producenter leverer ænder til Dansk Ands slagterier inkl. Martin Dåsbjergs egen produktion, hvor han opdrætter ca. 100.000 ænder om året.

Samlet set leverer de syv producenter ca. 950.000 ænder om året. Heraf går 35 pct. til eksport. Produkterne sælges i supermarkeder, hos slagtermestre og leveres til restauranter.

BRANCHENYT
Læs også