Vil du sælge? Byg flere kvadratmeter

Store boliger er blevet mere populære hos danskerne trods boligkrisen.

Vi vil bo i større og større huse. Derfor kan det være en idé at bygge til eller vælge et hus med mange kvadratmeter, hvis man skal sikre sig at kunne komme af med det efter nogle år.

Nye huse skal nemlig være minimum 200 kvadratmeter, viser nye tal fra Danmarks Statistiks bygningsopgørelse. De store huse er nemlig i fremmarch, konkluderer boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann. Og det er der flere forklaringer på.

Flere store huse

Der er 1.212.224 parcel- og stuehuse i Danmark.

I 2013 var tallet 1.210.094.

Det betyder, at der er kommet 2.130 flere huse til i løbet af det seneste år, og de fleste af dem er på 200 kvm eller derover.

"For det første er vores velfærd steget, og vi har derfor fået bedre råd til at fråse med kvadratmeterne. Samtidig er der kommet stadig flere familier, som består af både dine, mine og fælles børn. Det skaber behov for flere værelser, såfremt børnene skal have hvert deres, og dermed også for større huse," siger Lise Nytoft Bergmann.

2.130 nye huse

Der er 1.212.224 parcel- og stuehuse i Danmark i dag. I løbet af det seneste år er der bygget 2.130 flere huse.  Store huse defineret som et hus på 200 kvm eller derover, som er i fremmarch.

"Udviklingen er ikke overraskende, eftersom det længe har været sådan, at danskerne ønsker stadig mere plads at brede sig på," konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

Antallet af huse er vokset med 131.264 stk. siden 1986. Mange af dem er større boliger. Generelt er interessen efter større huse stigende.

Man kunne let forledes til at tro, at de store huse var beliggende der, hvor pladsen var rigelig og jordpriserne overkommelige. Men sådan forholder det sig ikke. Tværtimod er det kommuner i hovedstadsområdet, som har flest store boliger.

Billigt at få flere kvm

I Frederiksberg, Gentofte, København, Rudersdal og Lyngby-Taarbæk er over 40 pct. af alle huse således på minimum 200 kvm. Både vestjyderne, østjyderne og fynboerne følger dog også godt med, idet ca. 33 pct. af husene i disse landsdele er på minimum 200 kvm.

Udviklingen bør få alle med planer om at bygge nyt til at tænke sig ekstra godt om, mener Lise Nytoft Bergmann.

"I øjeblikket er renten så lav, at man kan få mange ekstra kvadratmeter for et forholdsvist lille beløb. Således kan man i øjeblikket forrente og afdrage et fastforrentet realkreditlån på 500.000 kr. til en månedlig ydelse efter skat på 2.000 kr. Er der tale om et afdragsfrit F3-lån er ydelsen på bare 440 kr. om måneden efter skat. For den pris kan man i forbindelse med et nybyggeri få bygget to til tre ekstra værelser i en rimelig størrelse."

Et boligkøb er en langsigtet beslutning, og på længere sigt kan de ekstra værelser vise sig at være det, som gør, at huset bevarer så høj en gensalgsværdi som muligt, mener Lise Nytoft Bergmann.

"Vil man være mere sikker, kan det være en god idé at tage en snak med den lokale ejendomsmægler eller vurderingsekspert, der kan sige noget mere om de efterspørgselsforhold, som præger netop det lokalområde, man planlægger at bygge hus i."

BRANCHENYT
Læs også