Aktier middag: Rødt over hele Europa

De europæiske aktiemarkeder ligger mandag underdrejet af den højspændte situation i det nordlige Irak, hvor de militante islamister i militsen Isil er på fremmarch og har indtaget flere byer og tvunget de irakiske soldater på flugt.

Det har sendt olieprisen til vejrs og risikoappetitten i bund, hvilket afspejler sig i faldende aktieindeks over samtlige Europas større markeder. I København falder det toneangivende indeks, OMX C20 Cap, 0,7 pct.

Blot tre danske eliteaktier er i plus ved middagstid. GN stiger 2,2 pct. til 150,4 kr. Den schweiziske høreapparatproducent Sonova, konkurrent til William Demant og GN Resound, har købt det svenske firma Comfort Audio. William Demant falder 0,3 pct. til 490,2 kr.

Også Novo Nordisk ligger i plus. Selskabet har ifølge flere analytikere gjort en god figur på diabeteskonferencen ADA i San Fransisco, hvor især data for Victozas effekt for vægttab har vakt opmærksomhed. Novo-aktien stiger 0,9 pct. til 249,6 kr.

FLSmidth er den tredje C20-aktie, der trodser kursfaldene. Aktien stiger 0,2 pct. til 308,7 kr. Blandt de europæiske aktier er der flere råvareselskaber, der klarer sig godt trods den generelt negative stemning.

Jyske Bank trak fra morgenstunden overskrifter med meldingen om, at banken nedlægger 177 fuldtidsstillinger og anlægger voldgiftssag i en strid mod Nykredit og Totalkredit. Som begrundelse for stillingsnedlæggelserne giver banken blandt andet et lavere aktivitetsniveau, en vigende udlånsvolumen (dog ikke for nye boliglån) og sammenlægningen af stabsfunktioner i relation til købet af BRF.

Ved middagstid falder aktien 0,8 pct. til 307,6 kr.

Vestas ligger i bunden af C20- indekset med et fald på 5,3 pct. til kurs 271,7. Eneste nyhed om vindmølleproducenten er, at Barclays har sænket anbefalingen af Vestas' aktie til "undervægt" fra "ligevægt". Kursmålet er dog hævet betragteligt til 220 kr. fra før blot 97 kr.

Blandt sidepapirerne har ALK-Abellós japanske partner Torii meldt om data fra et studie med det danske selskabs husstøvmidetablet. Studiet nåede ikke det primære endemål, men der ventes fortsat at blive indsendte registreringsansøgning for tabletten i Japan i andet halvår. ALK falder 4,4 pct. til 800 kr.

Zealand Pharma er strøget til tops på børsen med en stigning på 8,8 pct. til 68 kr. Økonomisk Ugebrev Formue mener, at aktien kan blive fordoblet i kurs og sætter kursmålet til 139 kr. mod en børskurs fredag på 63 kr.

- Vi ser en markant upside i Zealand Pharma aktien over de kommende 12-18 måneder, primært drevet af et solidt flow af positive kliniske data og regulatoriske nyheder relateret til Lyxumia og LixiLan i hele 2015, skriver ugebrevet, der anbefaler investorer at være særlig tålmodig med denne aktie, og at man holder fast langsigtet trods et skuffende afkast hidtil i 2014.

Torm har som ventet fået dispensation fra sine långivere i relation til de såkaldte covenants (krav i låneaftale, red), som rederiets skal overholde. Aktien indledte dagen i plus men falder ved middagstid 0,2 pct. til 0,9 kr.

Børshuset Jefferies ser et øget potentiale i Bavarian Nordic og sætter nu kursmålet til 150 kr. mod før 130 kr. Anbefalingen er uændret "køb". Bavarian Nordic er mandag middag uændret i kurs 118.

BRANCHENYT
Læs også