Sådan skal Europa komme først med 5G

EU blev kørt bag af dansen med 4G, men vil eje 5G-standarden. Stort samarbejde med Sydkorea skal bringe EU helt i front med verdens hidtil vildeste mobil-teknologi.

EU vil have 5G til Europa.  Foto: Thomas Borberg
EU vil have 5G til Europa, og det skal gå hurtigt.

EU er derfor på vej med en meget stor udviklings-aftale, som er indgået med Sydkorea, der er blandt verdens absolut førende lande inden for udvikling af mobil-teknologi.

Med aftalen følger 5,2 milliarder kroner fra EU.

Aftalen vil sigte mod, at EU og Sydkorea sammen udvikler 5G-systemer og får etableret en række 5G-standarder, ligesom parterne vil stræbe efter at få radio-frekvenserne til at understøtte den nye teknologi.

Målet er at være klar med en global standard og vision for 5G ved udgangen af 2015.

"Arbejdet med 5G bør begynde så hurtigt som muligt. Det er ekstremt vigtigt, at vi igen får en førerrolle, efter at vi i 1990'erne var i førersædet, da alle dengang snakkede om [det europæisk udviklede] GSM," lyder det fra EU-kommissær Neelie Kroos.

Har oppet sig

Aftalen understreger, at EU for alvor har lagt sig i selen for at komme med på tele-udviklingen.

Det sker, efter at mange europæiske lande har været plaget af problematiske og sene udrulninger af 4G, hvilket EU gerne vil undgå, når næste generations mobilnetværk skal rulles ud.

Til gengæld var det Europa, der stod bag GSM-standarden, der var første generations standarden for mobiltelefoni.

Ifølge EU vil man med 5G kunne downloade en HD-film på ganske få sekunder på sin mobiltelefon, mens det med 4G tager seks minutter.

Du kan læse mere om, hvor vildt 5G bliver, her.

Udrulningen af de lynhurtige mobilforbindelser er vigtig for ikke mindst europæisk erhvervsliv.

Udviklingen er allerede i fuld gang andre steder i verden, og EU regner det for vigtigt at komme først og være med til at definere en standard. Blandt andet investerer kinesiske Huawei for tiden massivt i udviklingen af 5G.

I dette kapløb er sydkoreanerne ikke hvem-som-helst, da nogle af verdens absolut førende smartphone-selskaber er sydkoreanske med Samsung i spidsen.

Samsung er allerede langt fremme med udviklingen af 5G. Selskabet har således tidligere meddelt, at det har udviket en ny måde til at at overføre store mængder data ved hjælp af et højere frekvensbånd.

Den sydkoreanske regering offentliggjorde i januar en stor roadmap for udviklingen og udrulningen af trådløs 5G-teknologi i Sydkorea. Her er målet af blive det første land i verden, der for alvor udruller 5G til markedet. Det skal ifølge planen ske i december 2020.

Læs også på Computerworld:

Huawei: 5G er så potent, at vores viden om netværk og it skal genstartes

Derfor bliver 5G et totalt anderledes mobilnetværk

Huawei: Sådan bliver fremtidens 5G-netværk

5G kommer: Så vildt bliver det

På vej: Så ekstremt hurtig bliver 5G - download en hel HD-film på et sekund

Denne artikel er leveret af
BRANCHENYT
Læs også