Handelsbanken: Ros til Jyske Bank for fyringsrunde

Der er ros til Jyske Bank-ledelsen fra Handelsbanken, efter at Silkeborg-banken mandag løftede sløret for en ny spareplan.

Handelsbanken roser Jyske Bank-ledelsen for den nye spareplan, som er blevet offentliggjort i dag, mandag.  Foto: Thomas Wilmann

I første omgang vil Jyske Bank afskedige 92 medarbejdere øjeblikkeligt og sige farvel til yderligere 85 ved naturlig afgang og interne rokeringer i det næste års tid. På længere sigt er målet at komme ned på 4.000 ansatte - en reduktion på 10 pct. mod de 4.444, banken havde ansat ved udgangen af maj.

Det får ros fra aktieanalytiker Mads Thinggaard fra Handelsbanken, som i en analyse for få uger også forudså en spareplan og netop 4.000 som et kommende leje for Jyske Banks lønningsliste.

- Som jeg ser det er det en blød start. Det er også et spørgsmål om, at lige nu står Jyske Bank i en situation, hvor den skal sætte sit sælgerkorps ind for at hive lån tilbage fra Totalkredit så hurtigt som muligt. De har brug for mange hænder til det. Så med mindre der sker noget på den organiske udlånsfront sidenhen - at danskerne begynder at låne igen - så vil der på et tidspunkt være mulighed for at skære mere ned i den del, siger Mads Thinggaard til Ritzau Finans og uddyber:

- Men det er ikke noget, der behøves at ske. Hvis borgerne i Danmark begynder at låne mere igen, så kan det godt være, at de ikke behøver komme ned på 4000. Det er en balancegang - det synes jeg også, vi har set Jyske Bank gøre med andre ting - de farer ikke for hårdt frem eller er alt for hurtige til at afskedige for mange. De tager det stille og roligt, og undersøger før de reagerer. Det virker meget velovervejet.

Tvunget til at reagere

Spareplanen kommer som en konsekvens af flere ting. Dels, at Jyske Bank efter sammenlægningen med BRFkredit kan finde synergier i form af færre medarbejdere, og dels at sidste års opkøb, Sparekassen Lolland, for nylig er blevet endeligt konverteret til it-systemet Bankdata og derfor også kan slankes en anelse.

Samtidig døjer banken, når man ser bort fra boliglånene, med flad eller faldende udlånsvolumen, og det kan Anders Dam og resten af Jyske Banks top ikke være passive over for.

- Hvis du driver en virksomhed, og du står til ansvar for aktionærerne, så bliver du nødt til at reagere som ansvarlig ledelse, hvis du ikke har det aktivitetsniveau, der skal til. Aktionærerne vil kræve den forrentning, der er markedskonform, og hvis der er flere ansatte i Jyske - eller andre banker - end der er brug for, så er det kunderne, altså danskerne, der i sidste ende betaler regningen for, at bankerne ikke har tilpasset omkostningerne. Det er det rigtige at gøre, selv om det er trist at fyre folk, konkluderer Mads Thinggaard.

Jyske Bank-aktien falder mandag knap 1 pct. - omtrent på niveau med de andre store noterede banker herhjemme.

BRANCHENYT
Læs også