Aktier Europa: Moderate fald med fokus på Irak og Ukraine

De europæiske aktiemarkeder ligger mandag eftermiddag med moderate fald efter at sunnimuslimske oprørere har foretaget yderligere territoriale fremstød i Irak og idet Rusland har lukket for gasleverancerne til Ukraine.

Dax-indekset taber 0,3 pct. til 9887 og Ftse-indekset falder 0,3 pct. til 6755. Det franske Cac-indeks ligger 0,6 pct. lavere i 4518.

Actelion stiger 13,8 pct. til 103,50 sfr. efter at det schweiziske biotekselskabs eksperimentelle medikament mod en lungsygdom mødte det primære mål for en senfaseundersøgelse, hvilket kan give selskabet en pille med et årligt salg med op til 2 mia. sfr. Finanshuset Jefferies vurderer, at det tidligere estimat på et peaksalg på 800 mio. dollar nu er for konservativt og nu lyder estimatet på 2,2 mia. dollar ud fra en formodning om, at priserne vil være på linje med Tracleer.

Den amerikanske medicogigant Medtronic vil opkøbe Covidien, som har base i Dublin, for 42,9 mia. dollar ved et tilbud delt en betaling med både kontanter og aktier. Opkøbstilbuddet har givet investorerne en præmie på 29 pct. i forhold til fredagens lukkekurs. Opkøbet rammer blandt andet Smith & Nephew, der taber 1,2 pct. til 1058 pence, idet Medtronic tidligere har været rygtet interesseret i Smith & Nephew.

BT Group falder 2,2 pct. til 385,70 pence efter at Sunday Times søndag skrev, at den britiske telekoncern står over for en stigning på 50 pct. i underskuddet på pensionsordningen. Avisen skriver, at BT er indstillet på at foretage sin treårige gennemgang af sit pensionsprogram i næste måned. Yderligere skriver Sunday Times, at stigningen i statsobligationer har gjort det dyrere for pensionskasserne at dække deres fremtidige forpligtelser.

Mineselskaberne klarer sig godt i mandagens aktiemarked. BHP Billiton løftes 1,4 pct. til 1876 pence og Rio Tinto stiger 0,9 pct. til 3044 pence.

Statoil taber 0,5 pct. til 190 nkr. Det norske olieselskab får indledt sin dækning med en underperformanbefaling af det amerikanske finanshus Jefferies, som giver aktien et kursmål på 160 nkr. Aktien har den seneste tid været understøttet af en stigende oliepris.

BRANCHENYT
Læs også