Svensk domstol: Opkrævning af licens er ulovlig

I Sverige skal man alligevel ikke betale licens, bare fordi man har en computer med internet.

I fremtiden skal du nok fortsat betale medielicens, selvom du ikke har et tv. Foto: Jakob Skaaning Hansen/Danmarks Radio

At man har en computer med internetadgang, betyder ikke, at man skal betale medielicens. I hvert fald ikke i Sverige.

Det slår den øverste forvaltningsdomstol i Sverige fast, skriver netavisen Svenska Dagbladet.

Sveriges Radiotjeneste har ellers hidtil - som DR også gør i Danmark - fortolket lovgivningen således, at alle, der har en computer, tablet eller smartphone med internetopkobling, skal betale licens.

Men domstolen har slået fast, at en computer ikke er en tv-tuner, og Radiotjenesten kan derfor kun opkræve licens, hvis man har udstyr, der er designet med henblik på at kunne modtage tv-kanaler.

Dansk lovgivning anderledes

Så fremover skal en person, der kun har en helt almindelig computer, ikke betale licens. Spørgsmålet er, om det vil få betydning for måden, vi betaler licens på herhjemme.

I den svenske lov står der, at det kun er apparater, der er indrettet med henblik på at modtage tv-signaler, der skal betale licens. Derfor får dommen nok ikke betydning for licensopkrævningen i Danmark.

"I Danmark siger formuleringen ikke noget om, at apparatet skal være indrettet med henblik på at modtage tv-signal. Der står bare, at alle apparater, der har mulighed for at modtage signal, er licenspligtige," siger lektor Henrik Søndergaard, der forsker i public service-medier ved Københavns Universitet.

Radiotjenesten er overrasket

I Sverige er Radiotjenesten overrasket over afgørelsen.

"Vi havde forventet, at HFD's dom havde bekræftet os i, at Radiotjenestens fortolkning af loven var den korrekte," skriver Radiotjenesten i en pressemeddelelse.

Sagen kom for domstolen, fordi en mand fra Lund havde en computer med internetopkobling, som han ikke havde anskaffet sig med det formål at se tv. Derfor mente han, at han ikke skulle betale licens. Det har han nu rettens ord for.

BRANCHENYT
Læs også