Kanelsneglen er reddet

Fødevarestyrelsen har fremlagt regler for, hvor meget kanel, der må bruges i kanelsnegle.

Kanelsneglen anerkendes nu af Fødevarestyrelsen som "traditionelt bagværk", og derfor må EUs kanel-grænser godt overskrides.  Foto: Per Folkver

Der var furore sidste år, da det så ud til, at de danske bagere skulle skære ned på kanelen i det danske bagværk kanelsneglen. Men nu ser det ud til, at kagen er reddet.

Fødevarestyrelsen har mandag fremlagt retningslinjer for, hvor meget kanel, der må være i kanelsnegle. Ved at kategorisere bagværket som "traditionelt dansk bagværk" har bagerne mulighed for at bruge et højere indhold af kanel end det, der må bruges i andet bagværk.

- Vi er glade for, at vi stadig kan bage kanelsnegle, der smager af noget, uden at kumarinindholdet bliver for højt, siger formanden for Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD), Hardy Christensen i en pressemeddelelse.

Kanel indeholder stoffet kumarin, som kan være skadeligt i store mængder. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen også, at man ikke spiser for meget kanel.

Skadeligt stof

Det er på grund af det skadelige stof, at en EU-forordning regulerer, hvor meget kanel EU-borgere må få indenbords. Den grænseværdi overskred hver anden bager tilbage i november.

EU har opdelt grænsen for kanel efter, hvor meget der må bruges i traditionelt og sæsonbetonet bagværk over for, hvor meget der må bruges i almindeligt bagværk.

Da kanelsnegle kan købes året rundt, har fødevarestyrelsen tidligere puttet kanelsnegle i den kategori, der hedder almindeligt bagværk. Men nu bliver kagerne og andet bagværk af samme dejtype defineret som traditionelt dansk bagværk - kagerne har dermed mulighed for have et højere indhold af kumarin.

Det er i samarbejde med DI Fødevarer, BKD, Coop og De Samvirkende Købmænd, at Fødevarestyrelsen har fundet en løsning for kanelsneglene.

Det næste skridt for branchen bliver at udforme nogle arbejdsprocesser, som styrer kumarinindholdet i bagværk, der indeholder kanel.

BRANCHENYT
Læs også