500 afviste ansøgninger kan måske endelig bruges til noget

Enhedslisten og Dansk Folkeparti er åbne over for et forslag om, at arbejdspladser skal føre såkaldte seniorregnskaber. Forslaget kommer efter at 57-årige Martin Dam Hansen har fortalt sin håbløse jobsøgningshistorie.

Efter mere end 500 resultatløse jobansøgninger har den 57-årige Martin Dam Hansen fået held til at sætte sin egen og titusindvis af andre arbejdsløse seniorers situation på den politiske dagsorden.

Siden han søndag trådte frem med sin historie i Ugebrevet A4, har tusindvis af danskere blandet sig i debatten på de sociale medier. Artiklen er blevet spredt eksplosivt på især Facebook, og ikke færre end 240 er blevet så påvirkede og inspirerede af Martin Dam Hansen, at de har skrevet lange debatindlæg.

Særligt er mange enige i den tidligere direktørs betragtninger om, at politikerne er uærlige, når de på den ene side fremhæver seniorernes mange kvaliteter og resourcer og samtidig lukker øjnene for, at de offentlige arbejdspladser er stort set hermetisk lukkede for ældre jobansøgere.

Frem i lyset

For at synliggøre den virkelighed foreslår Martin Dam Hansens, at de offentlige arbejdsgivere skal tvinges til at fremlægge regelmæssige opgørelser over, hvor mange seniorer, der er ansat.

»Vi må kunne diskutere og sætte mål for det offentliges personalepolitik på et oplyst grundlag,« lød det blandt andet fra den arbejdsløse senior i interviewet med A4.

Og den ide bliver modtaget positivt af både Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

EL: De private skal også stå til ansvar

Når Folketinget kan lovgive om, at virksomheder med mere end 10 ansatte skal lave kønsopdelt lønstatistik, kan man ifølge Christian Juhl fra Enhedslisten også lovgive om at virksomhederne skal føre regnskab over, hvor mange seniorer, der fratræder og ansættes.

»Man kan sagtens lave sådan en form for seniorstatistik. Og står det til mig, skal det gælde alle arbejdspladser, både offentlige og private. Det vil ikke være vanskeligt at gøre, og jeg tror, at det vil være et godt redskab for at sikre seniorerne på det danske arbejdsmarked,« siger Christian Juhl.

Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti er også interesseret i at vide præcis, hvordan seniorbalancen ser ud i det offentlige. Han har allerede selv været på jagt efter oplysningerne.

»I første omgang har jeg for en måned siden bedt Personalestyrelsen om statens senior-regnskab for 2013, men har endnu ikke fået svar. Så nu må jeg til at rykke,« siger Bent Bøgsted.

Tvivl om effekten

Arbejdsmarkedsordførerne fra Venstre og Konservative har ikke haft tid til at forholde sig til Martin Dam Henriksens opfordringer. Men socialdemokraternes ordfører Leif Lahn Jensen er ikke umiddelbart lun på ideen om at virksomhederne skal udarbejde seniorstatistik.

»Jeg har svært ved at tage stilling til, om sådan et regnskab er det rigtige. Jeg tror mere, at det er vigtigt at tage debatten op både politisk, ude i kommunerne og i virksomhederne,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også