Økonomer: Vækstpakke kan blive en træls gave

Regeringen risikerer at skubbe for hårdt til et opsving, der allerede er på vej, lyder bekymringen.

Nationalbanken ser ingen grund til, at skubbe mere til den danske økonomi fra politisk side. Den holdning deler Nykredit, der ikke ser nogen grund til, at politikerne kaster flere vækstpakker efter den danske økonomi.

Det ikke mindst med tanke på, at Nationalbanken venter et budgetunderskud på 2,9 pct. i 2015, millimeter fra EU's grænse på 3 pct.

- Det giver med rette anledning til en løftet pegefinger fra Nationalbanken. Budskabet er da også klart, at regeringen allerede nu her i 2014 bør tilbagerulle de finanspolitiske lempelser for at sikre at dansk økonomi i 2015 ikke kommer i karambolage med EU's budgetregler, skriver Nykredits chefanalytiker Tore Stramer og fortsætter:

- Dertil kommer, at Nationalbanken ser en risiko for, at regeringen kommer til at skubbe for hårdt til et opsving, der allerede er godt undervejs. Det er noget af en bombe at smide her midt i det igangværende forhandlingerne om en ny vækstpakke på Christiansborg.

Bombe eller ingen bombe i forhold til de politiske forhandlinger, så deler Nykredit denne holdning.

- Efter vores opfattelse er der ikke plads til yderligere vækstpakker - tværtimod. Fokus bør og skal derfor også rettes over mod, hvad man fra politisk side kan gøre, hvis Danmark i løbet af 2015 igen har retning mod en overtrædelse af EU's budgetregler, skriver Nykredit og afslutter:

- Det er vel og mærke i et valgår, hvor erfaringerne viser, at det ikke er nemmere at gennemføre besparelser eller skattestigninger for at bringe balance i budgetterne.

Råderum bør ikke ofres

Samme vurdering har Danske Banks cheføkonom Steen Bocian.

- Vi er enige i Nationalbanken finanspolitiske anbefalinger. Den planlagte finanspolitik for 2015 tegner til at køre helt til stregen og når man erindrer, at der er en risiko for uforudsete begivenheder forekommer det ikke hensigtsmæssigt ikke at have noget finanspolitisk råderum, skriver han i en kommentar.

Han påpeger dog, at vækstpakken ikke ændrer nævneværdigt ved finanspolitikkens stramhedsgrad; tværtimod vil den være med til at øge produktionspotentialet, vurderer cheføkonomen.

BRANCHENYT
Læs også