Boligejere får 4.100 kr. i lommen 36 gange

Nationalbanken skruer i ny prognose op for udviklingen i boligpriserne frem mod 2017.

DALHOFF CASPER

Det bliver en ganske god forretning at være boligejer i de kommende år.

Det er velkendt, fordi vi allerede tidligere har set prognoser fra vismændene, regeringen og Nordea spå om pæne prisstigninger i den danske boligmasse frem mod 2017.

I en ny prognose skruer Nationalbanken yderligere op for blusset.

Banken venter således, at boligpriserne gennemsnitligt betragtet vil stige med 2,5 pct. i år, 2,7 pct. næste år og 3 pct. i 2016.

4.100 kr. om måneden

Det betyder ifølge beregninger foretaget af Nordea Kredits boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, at et gennemsnitligt parcelhus, der i slutningen af 2013 ifølge Realkreditrådet var 1,525 mio. kr. værd, så vil det, når 2016 er slut, være 1,673 mio. kr. værd.

Renten er tæt på nul, og boligmarkedet indeholder selvforstærkende mekanismer. Der er derfor behov for skærpet overvågning af udviklingen på arbejds- og boligmarkedet.

Nationalbankdirektør Lars Rohde

Det er en stigning på 148.000 kr. over perioden eller 4.100 kr. om måneden.

"Samtidig er der i alle årene udsigt til, at boligpriserne vil stige med mere end den almindelige inflation. Derved vil en gennemsnitlig boligejer ikke blot kunne få et højere beløb for sin bolig om nogle år i forhold til i dag, men også et beløb, der kan veksles til flere goder nede i storcentret, end dem han ville kunne købe, såfremt boligen blev solgt i dag," skriver Lise Nytoft Bergmann i en kommentar.

Alle venter prisstigninger

Generelt er der nogenlunde enighed i de forskellige prognoser.

Ved udgangen af 2015 forventer Nationalbanken som sagt, at prisen på et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter vil være steget fra de 1.525.000 kr., som det kostede ved udgangen af 2013 til 1.616.000 kr. ved udgangen af 2015.

Til sammenligning forventer Nordea en pris på 1.607.000 kr., mens regeringen og vismændene forventer en pris på henholdsvis 1.609.000 kr. og 1.598.000 kr.

Altså en stigning over to år i størrelsesordenen 73.000 kr. til 91.000 kr.

Overvågning nødvendig

Det hører med til historien, at boligmarkedet i de kommende år vil udvikle sig vidt forskelligt. Mens særligt de store byer ventes at være præget af stigende priser, så kommer det formentlig til at se noget anderledes ud i de egne af Danmark, der er tyndt befolket.

Under alle omstændigheder advarer Nationalbanken om, at man ikke må vende ryggen til markedet.

"Renten er tæt på nul, og boligmarkedet indeholder selvforstærkende mekanismer. Der er derfor behov for skærpet overvågning af udviklingen på arbejds- og boligmarkedet," siger nationalbankdirektør Lars Rohde i Nationalbankens kvartalsoversigt for andet kvartal.

Aktivér boligskatterne

I Arbejdernes Landsbank minder cheføkonom Lone Kjærgaard om, at det særligt er værd at holde høje med det københavnske boligmarked, der er gået kraftigt frem det seneste år.

Banken ser ikke aktuelt en boble på hovedstadens boligmarked, men den advarer om, at der skal reageres i tide, før priserne eventuelt vokser for kraftigt, og en løsning kunne være at udforme boligskatterne, så de følger med prisernes udvikling.

Det er ikke muligt i øjeblikket på grund af skattestoppet.

"Det bliver efterhånden mere og mere tydeligt, at det er ved at være tid til, at man politisk forholder sig til den uhensigtsmæssige mekanisme i boligbeskatningen," skriver Lone Kjærgaard i en kommentar.

BRANCHENYT
Læs også