Aktier middag: Optimismen er tilbage

Efter et par humpende dage præget af uro over de geopolitiske spændinger og kurstilbagegang tegner tirsdagen igen mere solrig på de europæiske aktiemarkeder - herunder det danske.

Ved middagstid ligger indekset over de danske eliteaktier, C20 Cap, i 815,3. Det er 0,5 pct. højere end slutniveauet mandag - men fortsat et stykke under rekordniveauet 821,2 som blev nået for en uge siden.

- Der er en bedre stemning på markedet i dag efter en stribe pæne nøgletal fra USA i går for den faktiske industriproduktion, en bedre vækstindikator og en bedre indikator for boligmarkedet. Og så måske fordi tingene ikke er eskaleret i Irak. Man ser, at de kan i princippet godt slås i dele af Irak, uden at det påvirker olieforsyningen, vurderer chefstrateg i PFA Henrik Henriksen.

Formiddagen bød på ZEW-tal fra Tyskland, og de skuffede med tilbagegang i forventningsdelen, hvor markedet havde ventet fremgang, men overraskede positivt for opfattelsen af den aktuelle situation, hvor indikatoren stiger til 67,7 mod forventning om et uændret indeks på 62,1.

- Situationen i Rusland/Ukraine trækker formentlig ned i forventningerne, men markederne hæfter sig måske lidt mere ved den aktuelle situation. Forventningsdelen peger lidt den samme vej som de PMI-indikatorer, vi har set, og som er faldet lidt tilbage. Det kunne se ud til, at opsvinget i Europa fortsat befinder sig i den moderate situation, mener Henrik Henriksen.

Han tør ikke vurdere, om tirsdagens positive stemning er kommet for at blive.

- Underliggende - hvis vi kikker nogle måneder frem - så vil "up-trenden" sikkert vare ved understøttet af nyhedsstrømmen og en lempelig pengepolitik. Men i de kommende uger kan det godt blive lidt op-og-ned marked med fokus på Irak og Ukraine og den amerikanske centralbanks møde i morgen aften. Maj og juni har været gode måneder for aktier, så det ville ikke være unaturligt, hvis vi trådte lidt vande nu.

Øverst i indekset præsiderer GN Store Nord med en stigning på 3,3 pct. til 155,50 kr. og Pandora med et løft på 2,7 pct. til 404,70 kr. Der er ikke selskabsspecifikke nyheder bag kursudviklingen.

Med i indeksets toptrio er også Novo-aktien med en stigning på 1,1 pct. til 254,10 kr. Aktien har været i fokus de seneste dage, hvor det er strømmet ind med nyheder fra den årlige diabeteskonfernece i USA. Senest rapporteres om positiv udvikling inden for GLP-1-midler, der atter genvinder vækstmomentet inden for behandling af type 2 diabetes. Her er Novo Nordisks Victoza markedsleder.

Diabetesgigantens lillesøster og konkurrent, Zealand Pharma, er også til stede på ADA-konferencen, hvor topchef David Solomon udtrykker fortsat stor tiltro til diabetesmidlet Lyxumia, som også er et GLP-1-middel, trods en langsom lancering. Han mener, at midlet bliver en "multiblockbuster" med et salg på flere milliarder dollar om året. Aktien ligger ved middagstid 11,9 pct. højere i 75,50 efter en stigning mandag på 8,0 pct.

Uden for C20 stiger Auriga 5,5 pct. til 288 kr., efter at selskabet ifølge Berlingske Business har fået et konkret bud på datterselskabet Cheminova. Selskabet forsøger nu at tromme interesse op fra flere mulige købere, heriblandt kapitalfonde, skriver avisen. Auriga-aktien faldt mandag 5,9 pct. efter en stigning på 17,7 pct. fredag, da selskabet udsendte en meddelelse om en "undersøgelse af de strategiske muligheder&".

Vestas får lidt revanche, efter at aktien dykkede 4,8 pct. mandag, efter at Barclays kom med en kritisk analyse. Tirsdag middag er aktien steget 0,7 pct. til 275 kr., selvom finanshuset Exane har indledt dækning af aktien med anbefalingen "underperform" med et kursmål på 229 kr.

BRANCHENYT
Læs også