Klagenævn: Field's er ulovligt

Field's lever ikke op til reglerne for at være et stormagasin, fastslår ny afgørelse.

Stormagasinet Field's på Amager er ulovligt, fastslår Natur- og Miljøklagenævnet.

En byggetilladelse skal være i overensstemmelse med den gældende lokalplan.

Det er byggetilladelsen for Field's ikke.  

Afgørelsen kommer fra Natur- og Miljøklagenævnet, som ikke mener, at Field's lever op til de fem kriterier for at være et stormagasin.

Et af kriterierne for et stormagasin er, at der skal være én større butik. Ellers er der tale om et storcenter, og det har Field's ikke tilladelse til at være.

Et andet kriterium er, at butikken designmæssigt fremtræder som en identificerbar enhed. Det er også et krav, at butikken kan åbnes og lukkes som en enhed. 

Field's
  • Åbnede den 9. marts 2004
  • Areal: 148.000 m2
  • Areal på shoppingområde: 74.000 m2
  • Mere end 140 butikker
  • 18 caféer og restauranter
  • 2.500 ansatte
  • Ejes af Steen & Strøm Danmark A/S

Er opdelte butikker

Men det lever Field's ikke op til. Her ligger blandt andet Bilka, H&M og Magasin, og butikkerne fremstår ikke som en samlet enhed.

Butikkerne er blandt andet opdelt af tydelige skillevægge og gangarealer, og det betyder, at Field's ikke er et stormagasin, som det skal være ifølge byggetilladelsen.

Sagen i Østre Landsret

Sagen har rullet i en længere årrække.

I 2011 afgjorde Østre Landsret, at den oprindelige byggetilladelse var i strid med den gældende lokalplan. Bilka, H&M, Magasin og andre butikker i Field's levede tilsammen ikke op til kriterierne for at udgøre et stormagasin.

Københavns Kommune er tilsynsmyndighed og skulle derfor sørge for, at der blev rettet op på sagen. I 2013 udstedte kommunen derfor en ny byggetilladelse, som skulle gøre stormagasinet lovligt.

Kommune skal ændre

Den nye tilladelse betød blandt andet, at der skulle oprettes to nye indgange til stormagasinet, og at der skulle ske nogle design- og markedsføringsmæssige ændringer.

Men den nye tilladelse er altså ikke god nok. Det har Natur- og Miljøklagenævnet nu afgjort. Her mener man, at den nye tilladelse på afgørende punkter er identisk med den tilladelse, som Østre Landsret tog stilling til og fandt ulovlig.   

Det er nu igen op til Københavns Kommune at få lavet de ændringer, der skal til, for at Field's bliver et lovligt stormagasin.  

BRANCHENYT
Læs også