Aktier: Mærsk var den mørkeste sky over markedet

Mørke skyer blæste ind over det danske aktiemarked fra stort set alle retninger tirsdag eftermiddag og skyggede for den sommergrønne optimisme, der ellers prægede formiddagens marked, hvor det toneangivende aktieindeks C20 Cap en overgang glimtede med en stigning på 0,5 pct.

Men da handelsdagen sluttede, lå indekset i 805,8 svarende til et fald på 0,7 pct.

Dagens markante kurstryner var oplysningen om, at de kinesiske myndigheder har sagt nej til det stort anlagte P3-samarbejde mellem MSC, Maersk Line og CMA CGM. Det betyder, at planerne for samarbejdet, der skulle have mindsket omkostningerne og øget overskuddet i Maersk Line, bliver stoppet, skrev A.P. Møller-Mærsk.

Markedsreaktionen var et kursfald på 5,3 pct. for Mærsk-B aktien til 13.290 kr. og på 5,1 pct. for A-aktien til 12.690 kr. Og den reaktion for de to tunge aktier var den væsentligste - og måske eneste - grund til, at Cap 20- indekset ikke kunne holde sit plus dagen ud, mener senioraktiehandler i Sydbank Ole Skov.

- Nu har jeg ikke regnet på det, men jeg vil mene, at markedet havde været i plus, hvis ikke Mærsk var kommet med den her nyhed. Den historie overskygger nærmest alt andet. Det bliver hårdt arbejde for dem nu. Og nu snakker nogle af de udenlandske huse om at reducere estimaterne for A.P Møller-Mærsk med 5-6 pct., siger Ole Skov.

Men også andre - mere generelle - elendigheder pustede til dagens aktienedtur.

- Vi så jo det tyske ZEW-indeks i formiddag, som ændrede retorikken i markedet i negativ retning, og det fik vi bekræftet af boligtallene fra USA senere, påpeger Ole Skov.

ZEW-tallene skuffede især med en tilbagegang i forventningsindekset, hvor markedet havde regnet med fremgang. Og antallet af påbegyndte boliger i USA levede heller ikke op til forventningerne.

- Og så er der klart den geopolitiske problematik. En gasledning bryder i brand i Ukraine, der stadigvæk uro om Irak. Og så er der det pengepolitiske FOMC-møde i den amerikanske centralbank i morgen, som folk også gerne lige vil afvente, siger Ole Skov og fortsætter:

- Men den underliggende tendens er fortsat positiv. Folk mangler aktier, men tør ikke rigtig købe ind lige nu.

De tungtfaldende Mærsk-aktier fik følgeskab af Vestas-aktien, der lukkede 2,9 pct. lavere i 265,30 kr. Vestas dykkede 4,8 pct. mandag, efter at Barclays kom med en kritisk analyse. Og tirsdag fulgte finanshuset Exane op med "underperform" som indledende anbefaling og et kursmål på 229 kr. som

Øverst i indekset præsiderede dagen igennem GN Store Nord med en stigning på 2,7 pct. til 154,70 kr. og Pandora med et løft på 1,8 pct. til 400,90 kr. Der var ikke selskabsspecifikke nyheder om Pandora, men forlydender om, at Morgan Stanley har sat GN Store Nord på en liste over foretrukne aktier.

Med i indeksets toptrio var også Novo-aktien med en stigning på 1,4 pct. til 255 kr. Det er de seneste dage, det er strømmet ind med nyheder fra den årlige diabeteskonference i USA. Senest rapporteredes om positiv udvikling inden for GLP-1-midler, der atter genvinder vækstmomentet inden for behandling af type 2 diabetes. Her er Novo Nordisks Victoza markedsleder.

Diabetesgigantens lillesøster og konkurrent, Zealand Pharma, er også til stede på ADA-konferencen, hvor topchef David Solomon udtrykker fortsat stor tiltro til diabetesmidlet Lyxumia, som også er et GLP-1-middel, trods en langsom lancering. Han mener, at midlet bliver en"multiblockbuster" med et salg på flere milliarder dollar om året. Aktien steg 8,9 pct. til 73,50 efter en stigning mandag på 8,0 pct.

Lundbeck-aktien steg 3,1 pct. til 142,60 kr. Medicinalkoncernen oplyste, at nye data viser, at patienter behandlet for depresseion med Brintellix har færre seksuelle dysfunktioner end behandlingen med Escitalopram, som er virkestoffet i Lundbecks tidligere storsælgende præparater.

Rederiet D/S Norden's topchef, Carsten Mortensen, træder tilbage efter 17 år i selskabet. Det fortalte Norden i en fondsbørsmeddelelse tirsdag middag. Aktien reagerede med et kursfald på 5,1 pct. til 191,50 kr.

Uden for C20 steg Auriga 5,1 pct. til 287 kr., efter at selskabet ifølge Berlingske Business har fået et konkret bud på datterselskabet Cheminova. Auriga-aktien faldt mandag 5,9 pct. efter en stigning på 17,7 pct. fredag, da selskabet udsendte en meddelelse om en "undersøgelse af de strategiske muligheder".

BRANCHENYT
Læs også