Kontorboom midt under krisen

Mens krisen har buldret af sted, er der blevet bygget og indrettet millioner af nye kontorkvadratmeter.

Det skriver Politiken onsdag.

Fra 2000 til 2008 blev der ifølge Danmarks Statistik etableret godt 9 millioner kvadratmeter kontorer, mens der fra første kriseår i 2008 til begyndelsen af 2014 blev yderligere godt 7 millioner kontorkvadratmeter. I Dansk Ejendomsmæglerforening har økonom Mads Lindegaard ikke umiddelbart noget bud på, hvorfor der er kommet så mange flere erhvervskvadratmeter:

»Der sondres ikke i det offentlige bygningsregister, BBR-registeret, mellem, om kvadratmeterne benyttes til kontor, handel, administration eller lager, så det er svært at give et bud på, hvorfor der er kommet så mange nye kvadratmeter«, siger han til Politiken.

Masser af ledig plads

Danmarks Statistiks tal fortæller intet om, hvor mange tomme kvadratmeter der er, men ejendomsmæglerforeningen udarbejder hvert kvartal en oversigt over ledige kvadratmeter. I april var der 2,37 millioner kvadratmeter ledige kontorlokaler, næsten 800.000 ledige butikskvadratmeter og 3,96 millioner ledige kvadratmeter lager- og produktionslokaler i landet.

Forskel landet rundt

Sammen med Herlev topper Frederiksberg og Gladsaxe listen over steder, hvor der etableres flere erhvervskvadratmeter, mens det går tilbage andre steder som for eksempel på Læsø, i Glostrup og nogle steder på Fyn. Her kan der ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) være en "geografisk dimension" bag udviklingen.

»Det er i nærheden af de store byer, at der for alvor er gang i udviklingen. Her flytter folk til, og der bliver der opført nye kontorer, centre og store butikker. Samtidig er der behov for nye tidssvarende bygninger med fokus på indretning, energivenlighed og teknologi«, siger chefanalytiker Frederik I. Pedersen (AE).

BRANCHENYT
Læs også