Mobillicenser er en kæmperisiko

Mobillicenser er et helt gråt område, som du risikerer kan ende med en massiv regning.

Hvis ikke du som CIO er opmærksom, kan du risikerer at få en stor regning fra software-leverandørerne. Foto: Colourbox
Hvis ikke du passer på, risikerer du som CIO inden for de kommende år at blive mødt med store regninger fra software-leverandørerne for virksomhedens brug af mobil software.

Sådan lyder det fra analysehuset Forrester, der peger på, at netop software-licenser til mobil-brugere juridisk i dag er et gråt område uden klar præcedens og med stor risiko for fri fortolkning.

Ifølge analysehuset forventer mange software-selskaber stigende omsætning.

Men virkeligheden er, at deres kunder - virksomhederne - i mange tilfælde er i gang med at skære ned for deres it-vedligeholdelses-budgetter samtidig med, at de står overfor krav om forbedringer inden for kunde-service - blandt andet på mobilområdet.

Det har fået softwareselskaberne til at rette blikket mod mobil-området, der fortsat er et område i rivende udvikling, og her forsøge at få en bid af licens-kagen.

Ifølge Forrester er det nemlig i mange tilfælde uklart, hvad en bruger-licens egentlig dækker på mobilområdet.

Uklare grænser

Et eksempel:

En SAP-kunde har af egen drift og for egne penge udviklet en mobil-applikation, som virksomhedens sælgere kan bruge 'i marken.'

Mobil-applikationen integrerer med backend-systemet fra SAP, hvorfra det sender informationer og kunde-informationer ud til sælgerens mobil.

Her vil SAP efter alt at dømme hævde, at virksomheden skal købe slutbruger-licens til alle mobilbrugerne, da de anvender SAP-systemet, mens virksomheden kan hævde, at sælgerne alene anvender den hjemme-byggede mobil-applikation.

"Det ender ofte med en forhandling," siger Forrester-analytiker Duncan Jones, der peger på, at virksomhederne som det mindste bør forsøge at ændre prismodellen til at være baseret på roller og ikke antal brugere.

Læs mere om software-licenser:
Oracle: Her er den reelle grund til at licens-audits kan ramme så tungt

Tre simple råd: Sådan sparer du kassen på dummebøder til licens-politiet

Fortrolig rapport: Sådan tjekkes dine licenser under licens-audit

Danskere blæser til kamp mod licens-audits: Sådan får vi prisen ned

Denne artikel er leveret af
BRANCHENYT
Læs også