Skat betaler benzinen på ferieturen

Det er en god idé at tage firmabilen, hvis du skal på bilferie i sommerferien.

Der er skattepenge at spare, hvis du tager firmabilen på bilferien.   Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Hvis sommerferien starter på fire hjul ned ad den tyske Autobahn eller op ad de svenske skovveje, så betaler Skat gerne en del af din benzinregning.

Det lyder måske for godt til at være sandt, men den er god nok. I hvert fald hvis du har en firmabil.

Årsagen er måden, som skattereglerne for firmabiler er skruet sammen på, skriver Business Danmark.

Skat af bilens værdi

Hvis ens arbejdsgiver stiller en firmabil til rådighed til at køre i privat, skal man betale skat. Skatten er en procentdel af bilens værdi plus et miljøtillæg.

Man kan også lave en aftale med sin arbejdsgiver om, at man betaler for at køre privat i firmabilen. Egenbetalingen trækkes fra den skattepligtige værdi af firmabilen, og skatten bliver dermed mindre.

Benzin er egenbetaling

Pointen med benzinen på ferieturen kommer her:

Hvis man selv betaler for benzinen, når man kører på ferie i firmabilen, kan man nemlig trække benzinudgifterne fra som egenbetaling. På den måde reducerer man beløbet, man skal betale skat af.

”Det forudsætter dog, at den ansatte afleverer benzinregningerne til arbejdsgiveren, som så registrerer, at den ansatte har betalt et beløb i egenbetaling for rådigheden over den fri bil svarende til benzinudgifterne,” oplyser Skat til epn.dk.

Betale mindre skat

Man får altså ikke benzinudgifterne udbetalt i kontante kroner, men beskatningen af den frie firmabil bliver mindre.

Det skal understreges, at arbejdsgiveren skal give grønt lys til løsningen, for at man kan gøre det på denne måde.

Det er arbejdsgiverens opgave at skrive den skattepligtige firmabil på den ansattes årsopgørelse, så man får betalt sin skat. Man kan også selv skrive det på sin forskudsopgørelse, så man betaler skatten løbende gennem året.

En bil på gule plader

Når man får stillet en fri bil til rådighed og betaler skat af bilens værdi, kan man som udgangspunkt bruge bilen så meget man vil. Det samme kan ens familie. Arbejdsgiveren kan dog godt sætte begrænsninger for den private brug, så man eksempelvis ikke må bruge firmabilen under ferie.

Hvis din firmabil er en gulpladebil, gælder andre regler. Her skal man købe såkaldte dagsbeviser, som giver ret til at køre i bilen i et døgn.

Et dagsbevis koster mellem 185 og 225 kr. og kan købes online i Motorregistret. Man kan maksimalt købe 20 dagsbeviser om året, så hvis man vil på ferie i en firmabil med gule plader, bliver det maksimalt til en 20 dages ferie.

BRANCHENYT
Læs også