Økonomer: Fed fortsætter nedtrapning af opkøb

Mødet i den amerikanske centralbanks Federal Open Market Committee (FOMC) er ventet med mere end almindelig spænding.

Foto: AP/J. Scott Applewhite

Mens der blandt økonomer er udbredt konsensus om, at centralbanken fastholder sin ledende rente på 0,25 pct. og aftrapper de kvantitative lempelser efter planen, vil fokus rette sig mod centralbankmedlemmernes forventninger til den fremtidige renteudvikling.

Særligt i lyset af et sæt overraskende tal for inflationen, der blev offentliggjort tirsdag, er der grund til at holde øje med forventningerne til den toneangivende rente.

De amerikanske forbrugerpriser steg 2,1 pct. i maj set i forhold til samme måned året før. Økonomerne havde ventet en stigning på 2,0 pct. Ses der på månedsbasis, steg forbrugerpriserne med 0,4 pct., hvor økonomernes forventninger lå på en stigning på 0,2 pct.

Unødvendigt at ændre kurs

Cheføkonom Ulrik Bie fra Nykredit påpeger, at amerikansk økonomi i det store hele har bevæget sig i positiv retning siden første kvartal.

- Der er således ingen grund til at ændre på den udstukne sti om en reduktion i opkøbsprogrammet med yderligere 10 mia. dollar til 35 mia. dollar på dagens møde. Vi forventer, at opkøbet nedbringes på samme måde i juli og september, hvorefter programmet afsluttes i oktober med de sidste 15 mia. dollar, skriver han i en kommentar.

Derimod kommer centralbankmedlemmernes syn på vækst, inflation og den pengepolitiske rente i fokus.

De forventninger plottes ind i et diagram, hvor hvert centralbankmedlem er repræsenteret ved en prik. På den måde kan iagttagere danne sig et overblik over centralbankens forventninger til renten. Men prikkerne er anonymiserede, så økonomerne kan kun gætte sig til, hvor Feds mest magtfulde person, centralbankchef Janet Yellen, ser renten bevæge sig hen.

Uenighed om retningen

Deutsche Bank har tidligere forsøgt sig med at sætte navne på de enkelte prikker, og i en analyse refereret på businessinsider.com vurderer bankens økonomer, at Yellen hører til blandt de mere dueagtige Fed-medlemmer.

Særlig opmærksomhed vil givetvis tilfalde de nye medlemmer Loretta Mester, Lael Brainard og den nye vicepræsident for centralbanken, Stanley Fischer.

Ulrik Bie forventer, at plotdiagrammet vil vise en mindre bevægelse i opadgående retning, mens Jyske Banks Tina Winther Frandsen regner med let sænkede renteforventninger.

Sidst, plotdiagrammet blev offentliggjort, var i marts, og dengang hæftede flere økonomer sig ved, at der var tegn på, at centralbankmedlemmerne bevægede sig i høgeagtig retning, uagtet at Janet Yellen på den efterfølgende pressekonference fastslog, at renten ville være lav længe endnu.

Lempelig kurs godt for aktierne

På det efterfølgende pressemøde onsdag vil der være særlig opmærksomhed om centralbankens planer for exitstrategi samt om kommentarer til arbejdsløsheden og inflationen.

Fed tog i december første stridt til at afvikle det 85 mia. dollar store månedlige obligationsopkøbsprogram. Det ventes ifølge Bloomberg News' estimater at blive reduceret til 35 mia. dollar fra nuværende 45 mia. dollar ved onsdagens møde.

Hvis Yellen og Fed fastholder den lempelige kurs med lave renter, vil det være godt for aktierne hen over sommeren, vurderer chefstrateg Henrik Henriksen fra PFA.

- Men hvis hun overrasker investorerne og fortæller, at en stigning i Fed's styrende rente er tættere på end ventet, kan det udløse fald i kurserne på både aktier og obligationer, skriver han i en kommentar.

BRANCHENYT
Læs også