Undgå fælderne ved bilkøb til børnene

Der kan opstå problemer med både skat og forsikring, advarer FDM.

Lave priser på mikrobiler har fået flere forældre til at overveje forældrekøb af biler.

Konkurrencen på mikrobilmarkedet i Danmark har været med til udbrede begrebet forældrekøb fra boligområdet til også at gælde for biler.

Med nypriser ned mod 60.000 kr. kan den månedlige ydelse komme ned omkring 1.000 kr. Hvis mikrobilen tilmed er brugt, kan prisen komme endnu længere ned, så udgiften til at holde bil nærmer sig niveauet for et bus-eller togkort.

Det har fået flere forældre til at overveje muligheden for at hjælpe børnene ved at give dem en bil. Men her kan der være flere fælder, som kan blive kostbare.

Pas på forsikringen

Den klassiske er, at børnene kører i en bil, som er indregistreret i et af forældrenes navne, så det også er et forældernavn, der står på forsikringen.

"Det kan blive meget dyrt, hvis bilen indblandes i et uheld eller en ulykke. Hvis forsikringsselskabet finder ud af, at bilen står i forældrenes navn, men at det reelt er en søn eller datter, der er daglig bruger, vil forsikringsselskabet sandsynligvis afvise af dække skaden," fortæller Dennis Lange, der er jurist hos bilistorganisationen FDM.

Argumentet fra forsikringsselskabet vil typisk være, at der skulle have været betalt mere i forsikringspræmie, når det er en søn eller datter, der bruger bilen.

Det kan blive til svindel

"Det er jo som regel også den højere forsikringspræmie for de unge, der gør, at bilen står i forældrenes navn. Men i værste fald kan der være tale om forsikringssvindel," understreger Dennis Lange.

Selv om forsikringen vil være dyrere, hvis den står i sønnens navn, kan det dog give ham den fordel, at det er ham, der optjener anciennitet i forhold til forsikringen.

Hvis sønnen kun står som bruger, kan forsikringen omvendt være billigere, men så optjener han ikke anciennitet.

Skat og gaveregler

Skattemæssigt kan der også opstå problemer, men så skal der typisk være tale om en dyrere bil.

"Hvis forældre køber en bil til deres barn, omfattes det af gavereglerne. I 2014 kan forældre skattefrit forære deres børn op til 59.800 kr. Det beløb kan begge forældre give til hvert barn. Beløb derover er skattepligtige," forklarer Dennis Lange.

Lav en skriftlig aftale

Samtidig opfordrer han forældre og børn til at indgå en kontrakt om bilkøb og bilhold.

"Det kan lyde meget formelt. Men det kan forebygge stridigheder om, hvem der skal betale, hvis bilen får en skade eller skal til service. Det kan jo også være, at faderen på et tidspunkt bliver træt af at betale for sønnens parkeringsbøder," siger Dennis Lange.

Han opfordrer parterne til at lave en skriftlig kontrakt. Den er der til gengæld ingen formelle krav til.

"Man nedskriver bare på almindelig dansk, hvad man er blevet enige om. Det kan hindre ubehagelige konflikter," siger Dennis Lange.

BRANCHENYT
Læs også