Økonom: Uro i Irak kan ryste opsvinget

Irak kan hurtigt blive et stort problem for økonomien, advarer Nordea.

Irakiske mænd ankommer til det irakiske militærs rekrutteringscenter i Baghdad. Foto: Karim Kadim/AP

Konflikten i Irak mellem den militante islamistiske milits ISIL og kurdiske og irakiske styrker kan lynhurtigt blive et stort problem for den europæiske og amerikanske økonomi. Irak er en større olieeksportør og en stigende oliepris vil stække forbrugerne.

ISIL, en meget brutal og stærkt sunnimuslimsk milits, der vil oprette et kalifat i Irak og Syrien, har erobret hovedparten af det nordlige Irak. Militsen har samtidig forstyrret Iraks olieforsyning og onsdag var der hårde kampe omkring byen Baiji, hvor Iraks største raffinaderi ligger.

Verden i modvind

Tumulten har sendt olieprisen, målt referenceolien Brent, op til 114,36 dollar per tønde fra 107,72 dollar i starten af juni.

- En stigende oliepris vil som regel kunne aflæses meget hurtigt på økonomien. Men man kan diskutere, om det nuværende niveau er højt nok til, at det får en større effekt, siger seniorstrateg hos Nordea Henrik Drusebjerg til Ritzau Finans og fortsætter:

- Men der er ingen tvivl om, at når den stiger, så vil det hurtigt have en begrænsende effekt på forbruget. Så hvis situationen i Irak eskalerer, er der ingen tvivl om, at det vil være en betydelig modvind for det globale opsving at det ske hurtigt.

Uro oven på olien

Torsdag er det uklart, om ISIL gør yderligere fremskridt mod blandt andet hovedstaden Bagdad, som er et erklæret mål. Iraks regering har anmodet USA om luftstøtte til at bekæmpe militsen, men præsident Barack Obama er tilbageholdende.

Samtidig har flere højtstående amerikanske politikere indikeret, at Iraks premierminister Nouri al-Maliki ikke bør være end del af landet fremtid. Mailiki er shia-muslim og har udelukket Iraks sunnimuslimske mindretal fra indflydelse.

Falder den centrale regering i Irak sammen, vil det skabe yderligere kaos i landet. Det kan sende olieprisen endnu højere op, da landets klart største oliefelter ligger i det shia-dominerede sydlige Irak.

- Olieprisen har været på disse niveauer tidligere under det arabiske forår. Den gang gik det, uden at økonomien for alvor bremsede op. Men kommer olieprisen op i 125 til 130 dollar, så begynder det at være et massivt problem for det globale opsving, siger Henrik Drusebjerg.

Trussel mod opsvinget

Det udfald er et ganske realistisk scenarie, hvis man spørger Henrik Drusebjerg.

- Der skal ikke så meget til, før olieprisen kan stige betydeligt herfra. Det er bestemt reel bekymring og noget, der kan true opsvinget, siger seniorstrategen.

Læs også
Top job