Få et billån til 1,5 pct. i rente

Nyt billigt boliglån kan konkurrere med bankers og finansieringsselskabers billån.

Foto: Valdemar Jørgensen

Var det noget med et billån til en fast rente på 1,5 pct.

Det bliver muligt, når Realkredit Danmark åbner de nye obligationsserier. Det sker hvert tredje år, men denne gang er der et usædvanligt attraktivt kort lån med, nemlig et 10-årigt lån med en rente på 1,5 pct. Og da der er tale om et traditionelt obligationslån, ligger renten fast i alle 10 år.

Det er efterspørgslen fra kunderne, der har udløst det nye lån.

"Erfaringerne fra vores rådgivere er, at kunderne gerne vil have en låntype som denne. Det er oplagt at bruge, hvis man skal låne til en bil eller andre formål og samtidig afdrage. Derudover forventer vi en vis efterspørgsel fra andelsboligforeninger," siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, til epn.dk.

Afvikle i rekordfart

For boligejere med luft i økonomien kan lånet også bruges til at få afdraget boliggæld i rekordfart.

Nye lån
Realkredit Danmark åbner nu for nye obligationsserier. Der er tale om følgende obligationer:
  • 3 pct. 30-årige lån med og uden afdrag (årgang 2047)
  • 2,5 pct. 20-årige lån med afdrag (årgang 2037)
  • 2 pct. 15-årige lån med afdrag (årgang 2032)
  • 1,5 pct. 10-årige fastforrentede lån med afdrag (årgang 2027)

De historisk lave renter har gjort boligejerne langt mere opmærksomme på korte lån. Det er dog stadig det 30-årige lån, der er trækhesten.

Da der var udskiftning af obligationer for tre år siden, lancerede Realkredit Danmark også et 10-årigt lån, men renten var på 5 pct. Siden kom der et  4 og et 3 pct. lån, men ingen af dem slog for alvor an. Forventningen til det 10-årige lån med den rekordlave rente på 1,5 pct. er dog større.

Foruden det 10-årige lån åbner Realkredit Danmark nye 15- 10- og 30-årige lån. Renten på det 30-årige lån bliver 3 pct.

Nye serier fremskyndet

Normalt åbnes de nye serier til september, og når de åbnes nu, skyldes det, at kommende boligejere gerne vil have mulighed for at indgå en fastkursaftale, hvis de har købt bolig engang i efteråret. Der kan nemlig ikke laves fastkursaftaler i de gamle årgange.

"Med beslutningen lukker vi dermed også i første omgang porten for spekulationer omkring, at årgangsskiftet kunne bringe nye rekordlave kuponrenter i spil for boligejerne. Der har således på det seneste været gisnet om, hvorvidt vi kunne se et 30-årigt fastforrentet lån med en kuponrente på eksempelvis 2,5 pct. eller 2,75 pct. i forbindelse med årgangsskiftet," siger Christian Hilligsøe Heinig.

I Realkredit Danmark forventer man ikke, at renten på de lange obligationer kan falde yderligere.

"Sædvanen tro skal man afholde sig fra at kloge sig for meget på den fremtidige renteudvikling, men med de bedre takter for den globale økonomi, så er det vores forventning, at vi heller ikke over de kommende år vil opleve en lavere kuponrente end 3 pct på de 30-årige fastforrentede lån."

Gammel variant bedst

Boligejere, der snart skal hjemtage deres lån, skal ikke lade sig forvirre af, at der nu åbnes for nye serier. Er både den gamle og den nye obligation åben for tilbudsgivning, skal boligejerne altid vælge den gamle variant - og det gælder frem til det lukker i slutningen af august.

Den nye årgang af det 30-årige fastforrentede lån ventes at have en kurs, der er mellem 1-1,5 kurspoint dårligere end den gamle variant, og det betyder med andre ord, at det bliver mellem 10.000-15.000 dyrere pr. lånte mio. kr. i forbindelse med årgangsskiftet. Boligejere, der skal hjemtage et lån i starten af september, kan derfor med fordel sikre sig, at udbetalingen senest sker i de gamle årgange i slutningen af august.

BRANCHENYT
Læs også