Nordea: Aktier skal til servicetjek

Mens kurserne er steget, er der også sket noget med aktiebeholdningen, der kan blive et problem.

De danske aktier har været i topform i 2014, og faktisk i så høj grad, at visse investorers porteføljer formentlig har brug for et serviceeftersyn, fordi aktier nu kan udgøre en markant større andel af porteføljerne end oprindeligt planlagt.

Det kan nemlig give en skævvridning af investeringernes risici, vurderer Henrik Drusebjerg, der er seniorstrateg hos Nordea.

- De kraftigt stigende aktier gør det ekstra vigtigt at have styr på risikoen i ens portefølje. Den fordeling man havde mellem aktier og obligationer i ens portefølje, kan nemlig nemt have ændret sig, så risikoen nu er markant højere. Havde man i sommeren 2012 fordelt sine penge ligeligt mellem de to aktiver, vil aktieandelen i dag nærme sig to tredjedele af porteføljen, hvis ikke man har husket at justere den undervejs, siger Henrik Drusebjerg til Ritzau Finans.

Frygter ikke korrektion

Siden årsskiftet alene er C20 Cap-indekset steget med knap 19 pct., mens det paneuropæiske Stoxx 600-indeks til sammenligning er steget med omkring 5,5 pct., og det britiske FTSE 100-indeks i samme periode blot har lagt omkring en halvt pct. til sin værdi.

De danske aktiers overlegne præstation risikerer dog ikke at udløse en decideret korrektion på markedet herhjemme, lyder vurderingen fra Nordea.

- Det vil ikke udløse en korrektion, for de professionelle investorer foretager i høj grad de her justeringer løbende, mens de private har sværere ved at foretage dem. De professionelle er i høj gradet styret af et mandat, som de kun til en vis grad kan kontrollere, siger Henrik Drusebjerg.

Sværvægterne trækker

Seniorstrategen peger desuden på, at det særligt er aktier i de absolutte sværvægtere i C20 Cap-indekset, der har trukket den store samlede fremgang, hvilket også gør forskellen mellem den danske og den udenlandske præstation større.

- Det danske aktiemarked er i snit steget rigtig meget, men det er i væsentlig grad trukket af tunge selskaber som Novo Nordisk, Pandora, Vestas og Mærsk, siger Henrik Drusebjerg.

BRANCHENYT
Læs også