Irakiske statsobligationer på rutsjetur

I takt med, at den sunnimuslimske milits ISIL har erobret store dele af Irak, og at den irakiske hær ikke har været i stand til at stoppe den, er landets obligationsrenter steget markant.

Foto: Karim Kadim/AP

Det er ganske berettiget, vurderer flere børshuse over for Bloomberg News, mens Aberdeen Asset Management øjner en solid købsmulighed.

ISIL, Islamique State of Iraq and the Levant, har kastet det centrale Irak ud i kaos i takt med, at den har overtaget en stribe byer. Sidste uge erobrede ISIL landets næststørste by, Mosul, da 150.000 irakiske soldater opgav ævred og forlod deres stillinger. Militsen står nu tæt ved hovedstaden Bagdad, som er et erklæret mål.

Den hovedsageligt shiamuslimske irakiske regerings manglende evne til at standse militsens fremmarch har sendt renten på landets obligationsserie med udløb i 2028 på himmelfart. Siden 9. juni er renten steget fra 6,24 pct. til 7,23 pct.

- Det er en investering for de modige. Man kan ikke lade være med at spørge sig selv, om investeringscasen kan bære en disintegration af den irakiske regering og effekten på olieindtægterne for landet. Der er store negative risici, siger cheføkonom hos banken Exotix til Bloomberg News.

Bedt om hjælp fra USA

Den seneste udvikling i Irak er, at landet officielt har bedt USA om hjælp til at bekæmpe ISIL via luftangreb. Det forholder USA sig dog afventende over for, men leverer i stedet informationer fra ubemandede droner til den irakiske hær. Samtidig har Iran, der har en veludstyret og veltrænet hær, svoret at forsvare shiamuslimske helligdomme i Irak fra at falde i ISIL's hænder.

- Når man kigger på meldingerne fra USA, og det faktum, at Iran måske vil støtte regeringen, så kommer situationen ikke til at spinne ud af kontrol. Der er god værdi i irakiske obligationer på disse her niveauer, og Iraks er evne og vilje til at servicere sin gæld er stærk, siger porteføljemanager hos Aberdeen Asset Management, Kevin Daily, til Bloomberg News.

BRANCHENYT
Læs også