Tophemmeligt dokument: NSA tapper danske fiberkabler

Forsvarets Efterretningstjeneste er i tæt samarbejde med NSA for at tappe internet- og teletrafik i Danmark. Det viser nye dokumenter fra whistleblower Edward Snowden.

Ifølge whistleblower Edward Snowden samarbejder Forsvarets Efterretningstjeneste med NSA om at tappe internt- og teletrafik. Foto: AP
Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) deltager i et hemmeligt samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om at tappe danske fiberkabler, der transporterer internet- og teletrafik igennem Danmark.

Det fremgår af nye dokumenter afsløret af whistlebloweren Edward Snowden, skriver Dagbladet Information.

Dermed ser Danmark ud til at være et af de lande, som har et tæt samarbejde med NSA for at opfylde NSA's målsætning om at opfange al elektronisk kommunikation hvor som helst i Danmark.

Oplysningen kommer fra lækkede dokumenter fra Edward Snowden, som stadig opholder sig i Rusland. I det lækkede talepapir fortæller den daværende chef for NSA, general Keith Alexander, om forholdet mellem NSA og de danske kollegaer i FE tilbage i 2012.

"Understreg NSA's engagement i den særlige adgang og i at assistere FE med at håndtere adgangen. Påmind danskerne om det langvarige NSA-FE-partnerskab om at samarbejde med kabeladgang (...)"

"Tophemmeligt!"

Papiret fra NSA er stemplet som "Tophemmeligt", hvilket er det højeste hemmelighedsstempel i USA.

Samtidig bliver oplysningerne i dokumentet bekræftet i et andet dokument fra NSA. I dokumentet skriver NSA, at tjenesten forsyner FE med indsamlings- og behandlingsudstyr, hvilket er en fast form for assistance i forbindelse med NSA's partnerskaber, fortæller Information.

De pågældende data, som NSA efter sigende har adgang til i Danmark omfatter telefonopkald og internettrafik som chatsystemer, e-mails og anden form for kommunikation. De danske fiberkabler indeholder både dansk og international trafik, blandt andet fra de skandinaviske lande, Rusland og Tyskland.

Information har spurgt ind til informationerne hos FE, men tjenesten har ikke ønsket at kommentere sagen.

Heller ikke forsvarsminister Nicolai Wammen (S) ønsker over for Information konkret at kommentere NSA's angivelige samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste. Han udtaler dog:

"Helt generelt kan jeg sige, at FE samarbejder med andre landes efterretningstjenester, og det gør man for at beskytte Danmark og danskerne bedst muligt. Vi er et land, der er mål for terrorister og også fra andre, som ikke har en positiv dagsorden, når det gælder kongeriget. Derfor er det i Danmarks klare interesse, at vores efterretningstjeneste samarbejder med andre landes efterretningstjenester, men det er selvfølgelig vigtigt at understrege, at det skal ske inden for dansk lov, og det gør det også," siger forsvarsministeren til Information.

Læs også på Computerworld:

Snowden i dansk interview: Danmark giver millioner af oplysninger til NSA hver dag


Så simpel software brugte Snowden til at støvsuge data fra NSA

Snowden: Millioner af uskyldiges webcam-billeder indsamlet

Denne artikel er leveret af
BRANCHENYT
Læs også