3 pct. lån danser omkring kurs 100

Historisk høje obligationskurser kan få konsekvenser, hvis man vil optage et nyt lån.

Hvis man har planer om at købe bolig i den nærmeste fremtid, kan det være en god idé at følge med i kurslisterne.

Det populære 3 pct. lån med afdrag er nu så tæt på kurs 100, at det er tæt på at udgå.

Kursen på den obligation, der ligger bag lånet, danser omkring kurs 100. I flere tilfælde har obligationerne været udbudt til en kurs over 100, men endnu er ingen handler gennemført til den kurs.

Men det er tæt på, og torsdag lukkede obligation med en gennemsnitskurs på 99,79 for lånet med afdrag og 98,77 for lånet uden afdrag. For begge låns vedkommende er der tale om det højeste kursniveau nogensinde.

Kursrekord

De 30-årige 3 pct. obligationer satte torsdag kursrekord.

  • Kursen på lånet med afdrag endte i 99,79.
  • Kursen på lånet uden afdrag endte i 98,77.

Dermed er rekorderne fra maj sidste år slået.

Der er tale om obligationer med udløb i 2044, og de erstattes af nye obligationer med udløb i 2047. Obligationsserierne udskiftes automatisk hvert tredje år, og det skulle ske til september i år. Men flere af institutterne har fremrykket udskiftningen, netop fordi kurserne er så høje. Det betyder, at der ligger 3 pct. obligationer klar med udløb i 2047.

Lidt lavere kurs

Kursen på dem ligger ca. halvandet point under det eksisterende, men hvis man eksempelvis køber et hus nu med overtagelse til november, er man nødt til at bruge de nye obligationer, hvis man vil kurssikre.

Det har aldrig været billigere for boligejerne at finansiere sig med et 30-årigt fastforrentet lån end nu, konstaterer boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

"Er man til fastforrentede lån, er det derfor nu, man skal slå til – i hvert fald hvis man ønsker et lån med afdrag. Sandsynligheden taler nemlig ikke for, at det bliver billigere – heller ikke selv om renten tager yderligere et lille dyk ned," siger Lise Nytoft Bergmann.

For hvis renten falder yderligere, vil hverken Nordea Kredit eller Realkredit Danmark formentlig udstede nye 30-årige lån med en rente på 2,5 pct. De er dækket ind af den nye 3 pct. obligation.

Store besparelser

Hvis man i dag skal optage et 30-årigt fastforrentet lån på 1 mio. kr. med 10 års afdragsfrihed, så lyder kursen på 98,7, hovedstolen på 1.037.000 kr. og den månedlige ydelse efter skat på 2.230 kr.

Hvis man havde optaget et tilsvarende lån ved årets indgang, havde kursen lydt på 93,5, hovedstolen på 1.096.000 kr. og den månedlige ydelse efter skat på 2.360 kr.

130 kr. om måneden

"Det seneste knap halve års rentefald har betydet, at lånet er blevet reduceret med 59.000 kr., og at man sparer 130 kr. på den månedlige ydelse efter skat. Det er formentlig penge, boligkøberne sagtens kan finde et andet formål med," mener Lise Nytoft Bergmann.

Er lånet med afdrag, ligger dagens kurs på 99,7. For et lån på 1 mio. kr. giver det en hovedstol på 1.027.000 kr. og en månedlig ydelse efter skat på 3.870 kr. Ved årets indgang lå kursen på 94,4, hvilket på daværende tidspunkt havde givet en hovedstol på 1.086.000 kr. og en månedlig ydelse efter skat på 4.090 kr., hvis man havde finansieret sig med samme obligation.

BRANCHENYT
Læs også