Nu børster danskerne krisen af sig

Detailsalget er på det højeste niveau i to år, viser nye tal.

PT Images

Danskerne har igen fået mod på at bruge penge i butikkerne. Det har været med til at løfte detailsalget til det højeste niveau i to år.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Detailsalget steg fra april til maj 0,4 pct. Dermed har salget udvist stigende tendens for fjerde måned i træk, så det trækkes op på det højeste niveau i to år.

Nu tager opsvinget fat

Det modtaget særdeles positivt blandt økonomer.

"Vi konstaterer nu, at det økonomiske sommerhumør bobler ude i landet, og det kan ikke siges at være overraskende med den linde strøm af positive nøgletal, som vi har fået de seneste måneder," lyder det fra chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

Han peger også på betydningen af, at både regering og vismænd er kommet med optimistiske prognoser for dansk økonomi.

"Dagens tal viser, at danskerne har en forventning om, at vi er ved at have lagt krisen bag os, mens opsvinget omvendt har fået fat. Efter seks år er opsvinget endelig over os," tilføjer han.

Men ingen forbrugsfest

Men en egentlig forbrugsfest tør han ikke tro på.

"Selvom forbrugertilliden fortsat stiger, er der næppe udsigt til en ny forbrugsfest i år. Det skyldes især, at danskerne allerede bruger en stor del af deres indkomst til forbrug og dertil fortsat har en stor gæld at bokse rundt med," siger Tore Stramer.

Beklædning trækker op

Det er især salget af beklædning, der trækker op med en stigning på 4,3 pct. Salget af beklædning udgør ifølge Danmarks Statistik cirka 10 pct. af den samlede opsætning.

Salget af fødevarer og andre dagligvarer steg 0,2 pct., og i tremåneders perioden marts-maj var detailsalget 0,8 pct. højere end i de tre foregående måneder.

Også forbrugernes forventninger til fremtiden er stigende. Den såkaldte indikator for forbrugertillid har i juni taget et hop op til 9,3 mod 7,8 i maj. Indikatoren har ikke ligget højere siden juni 2007, da den også var 9,3.

Forbrug en stærkere drivkraft

Hos Handelsbanken konstaterer cheføkonom Jes Asmussen, at tallene giver håb om, at privatforbruget kan blive en stærkere drivkraft for et økonomisk opsving.

"Tilliden befinder sig nu på et niveau, der i historisk perspektiv peger på en årlig vækst i privatforbruget på godt 3 pct. Men det er dog for tidligt at forvente, at det rent faktisk også bliver tilfældet," vurderer Jes Asmussen.

Faldende frygt for ledighed

Steen Bocian, der er cheføkonom hos Danske Bank, hæfter sig ved, at også frygten for arbejdsløshed er tydeligt faldende.

"Vurderingen af landets økonomiske situation steg fra maj til juni, og derfor forventer vi også, at fremgangen i det private forbrug til fortsætte. Men vi tror dog ikke på nogen voldsom forbrugsfest. Der er stadig en del modvind i form af den høje gæld i husholdningerne. Men opsvinget er måske endelig ved at indfinde sig," siger Steen Bocian.

Danskerne børster krisen af sig

Hos Arbejdernes Landsbank vurderer cheføkonom Lone Kjærgaard, at danskerne er i gang med at børste krisen af sig.

"Det er absolut gode tal, vi her får. Det er en afgørende forudsætning for, at opsvinget for alvor kan bide sig fast. Uden optimistiske forbrugere er der ingen fremgang i privatforbruget," siger Lone Kjærgaard.

Hun peger på tre positive faktorer: beskæftigelsen, bruttonationalproduktet og boligmarkedet.

"Det smitter selvfølgelig af på danskernes syn på økonomien," konstaterer Lone Kjærgaard.
 

BRANCHENYT
Læs også